Илон Мъск очаква неговият стартъп за мозъчни чипове Neuralink да

...
Илон Мъск очаква неговият стартъп за мозъчни чипове Neuralink да
Коментари Харесай

Мъск очаква неговата Neuralink да имплантира първия си чип в човешки мозък тази година

Илон Мъск чака неговият стартъп за мозъчни чипове Neuralink да стартира първото си тестване върху хора тази година, стана ясно по време на визитата му във Франция.

На събитието VivaTech в Париж милиардерът, който е съосновател на компанията, съобщи, че Neuralink възнамерява да сложи имплант на пациент с тетраплегия или параплегия. Той не посочи върху какъв брой хора ще бъде осъществен опитът и за какъв интервал от време, а единствено, че „ наподобява, че първият случай ще бъде по-късно тази година “.

Миналия месец Neuralink заяви, че е получила позволение от Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) за първото си клинично изпитване върху хора. Това е значим стадий за стартъпа, който досега концентрира проучванията си върху опити с животни.

FDA също удостовери, че е дала зелена светлина на Neuralink да употребява мозъчния си имплант и хирургическия си робот за опити, само че отхвърли да даде повече детайлности.

Ако Neuralink успее да потвърди, че устройството ѝ е безвредно за хората, на компанията въпреки всичко ще са ѝ нужни още няколко години, в случай че не и повече от десетилетие, с цел да получи позволение за комерсиална приложимост, считат специалисти.

Някои съперници на стартъпа за невротехнологични нововъведения към този момент са вградили свои устройства в хора.

Мъск и по-рано е давал спорни изказвания по отношение на периодите. Поне четири пъти от 2019 година насам той предвижда, че Neuralink „ скоро ще стартира тествания върху хора “.

Компанията, учредена през 2016 година, за първи път изиска позволение от FDA при започване на 2022 година, когато организацията отхвърли заявката, базирайки се на десетки опасения за сигурността. Някои от проблемите бяха свързани с литиевата батерия на устройството, опцията проводниците на импланта да мигрират в мозъка и предизвикването за безвредно изваждане на чипа, тъй че да няма увреждане на мозъчната тъкан.

Neuralink се сблъсква със съществени усложнения при тестванията с животни. Миналата година излезе информация за несполучливи или прибързани интервенции върху маймуни, свине и овце, което е довело до повече смъртни случаи на животни от нужното. При един от тях през 2021 година компанията вгради 25 от 60 свине с устройства с погрешен размер. Впоследствие всички животни са умъртвени – неточност, която съгласно чиновниците е можело елементарно да бъде избегната с повече подготовка.

Neuralink е разследвана и от Службата на генералния контрольор на Министерството на земеделието на Съединени американски щати за евентуални нарушавания на разпоредбите за хуманно отношение към животните.

Междувременно оценката на компанията се увеличи през последните месеци. Стартъпът бе оценен на близо 2 милиарда $ в частен кръг за набиране на средства преди две години, а в този момент коства към 5 милиарда $.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР