Илон Мъск коментира в свой стил вълната от стачки, фокусирани

...
Илон Мъск коментира в свой стил вълната от стачки, фокусирани
Коментари Харесай

Още работници в Швеция се изправят срещу Tesla. Мъск: „Това е безумие“

Илон Мъск разяснява в собствен жанр вълната от стачки, фокусирани върху сервизите на Tesla в Швеция, до момента в който още служащи се изправят против производителя на електрически коли в борба за избавяне на синдикалния модел на скандинавската страна, водена от профсъюза IF Metall.

В отговор на обява за вторични стачки от страна на шведските пощенски служби, които пречат на достигането на регистрационните табели до новите електрически автомобили Tesla, софтуерният милиардер и основен изпълнителен шеф на компанията изрази възприятията си, като написа в X: „ Това е полуда “.

IF Metall, който има повече от 300 000 членове в шведската промишленост, съобщи, че „ ще продължи със стачките толкоз дълго, колкото е належащо “. Профсъюзът предприе дейности, откакто Tesla отхвърли да подпише групов контракт с членовете му, напомня The Guardian.

Колективните контракти обгръщат разнообразни условия, в това число заплата, пенсия, работно време и почивки. Те значат, че на доктрина не страната, а синдикатите и работодателите контролират пазара на труда, и се преглеждат като крайъгълен камък на модела на пазара на труда в Швеция.

Въпреки че участието в синдикатите в Швеция е намаляло през последните десетилетия, доста служащи към момента са в тях, като към девет от 10 чиновници имат групови съглашения.

Стачката против Tesla притегли осем други синдиката и заплашва да се популяризира в прилежаща Норвегия, където Обединената федерация на профсъюзите, най-големият профсъюз в частния бранш в страната, съобщи, че е подготвен да прояви съпричастност.

Мари Нилсон, ръководител на IF Metall, споделя, че стачката не е единствено битка за служащите, обслужващи сервизите на Tesla, само че и за отбрана на шведския профсъюзен модел. „ Ако позволим на компании като Tesla да работят без групов контракт, това ще бъде последвано от други интернационалните компании в други промишлености “, разяснява тя. „ Може да отнеме доста време, само че ще продължим толкоз дълго, колкото е належащо. “

Стачката получи поддръжка от транспортни и пристанищни служащи, които отхвърлиха да разтоварват електрически автомобили Tesla на всички шведски пристанища. Електротехници отхвърлят да извършат обслужване или ремонт в сервизите на Tesla, както и на зарядните станции. В митингите се включват и бояджии и пощенски чиновници, които стопират да популяризират колета до Tesla.

Действията на синдикатите наподобява оказват въздействие върху други бизнеси. Малко след началото на стачката против Tesla, шведската компания за световни заплащания Klarna подписа групов контракт, предотвратявайки планувана стачка в централата си в Стокхолм, показва The Guardian.

Съоснователят и основен изпълнителен шеф на Klarna, Себастиан Семятковски, разяснява: „ Убеден съм, че ще се възползваме от това съглашение и че Klarna може да способства за укрепването на шведския модел от вътрешната страна. “

Някои коментатори допускат, че това може да повлияе и на Spotify, откакто компанията за стрийминг по-рано тази година се отдръпна от договарянията за групов контракт, заявявайки, че не има вяра, че това би „ добавило забележителна стойност “ за чиновниците.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР