Илон Мъск е доста по-гласовит, но това далеч не е

...
Илон Мъск е доста по-гласовит, но това далеч не е
Коментари Харесай

д-р Мариана Тодорова: Ако с мозъчния чип можем да материализираме мислите си, би означавало това да може да се случва и в реверсивен ред

Илон Мъск е много по-гласовит, само че това надалеч не е първият план за сходен чип. От пет години неговата компания Neuralink се занимава с това. Това сподели в изявление за " Денят онлайн " футурологът доктор Мариана Тодорова - доцент в Института по философия и социология към Българска академия на науките.

„ Преди Neuralink, австралийски екип, компанията Synchron, също сложи едно такова устройство, само че то е сходно на стендовете в сърцето. Те са много по-щадящи и не толкоз инвазивни. Човекът, на който бе сложено устройството, съумя да материализира мислите си и да поддържа връзка с околния свят. Той с изключение на неподвижен, бе изгубил и говорните си качества ", описа тя.

Футурологът изясни и повода, съгласно нея, Мъск да се отдръпна от OpenAI - компанията, основател на нашумелия чатбот Chat GPT. „ Тогава компанията ( OpenAI) е желала цялото човечество да способства за образованието на изкуствения разсъдък, да е с отворен код, и да се балансират равнищата на знание, като се отразява равнището на схващане на човечеството като цяло. Прави се опитът с хуманоидния робот София. Тя бързо се научава на експанзия, също и да прави фашистки изказвания. Тогава Мъск се отдръпва. Той счита, че не е добре изкуственият разсъдък да се основава като отворен код и отворен запас. И че ще се стигне до степен, в която ще ни превъзхожда. Тогава се ражда неговата концепция да свържем мозъка с изкуствен интелект и да се получи групова просветеност ", изясни доктор Тодорова.

Футурологът заприказва и за „ интернет на мозъците ", което изясни като „ групово пространство, в което обменяме мисли и хрумвания ". „ Нашият мозък напълно сполучливо е оприличаван на черна кутия. Това се повтаря при невронните мрежи при архитектурата на изкуствения разсъдък. Те също действат по този метод. Но настъпват етични въпроси. Ако с мозъчния чип можем да материализираме мислите си, би означавало това да може да се случва и в реверсивен ред. Ще останат ли достоверни мислите ни? Може ли мозъкът ни да бъде хакнат, повлиян? Дори през екрана знаем, че на чисто хормонално ниво може да ни се въздейства и да бъдем склонени да вземем редица решения, без даже да го осъзнаваме. Става въпрос за смяна на човешката природа, превръщането ни в киборги - нещо, което става напълно действително ", уточни тя.

„ Все още не можем да пресъздадем съзнанието, то не е напълно функционалност на мозъка ни, то е квантово положение на мозъка, само че ние не знаем какво тъкмо ", разяснява още доктор Тодорова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР