Илиян Любомиров, който бе избран за Будител на младите в

...
Илиян Любомиров, който бе избран за Будител на младите в
Коментари Харесай

Илиян Любомиров: Искам да живея в България, тук има много смислени хора

Илиян Любомиров, който бе определен за " Будител на младите " в класацията на фондация " Българска памет " и FM+ за 2016 година, гостува на Радио София в Деня на будителите - 1 ноември. В причините за неговия приз се акцентира, че той " е знак на младите българи, които избират да се върнат у нас, с цел да творят тук, и че със своите стихове съумява да върне интереса им към българската лирика ". Самият създател показа също:

Аз доста желая да пребивавам в България, осъзнато желая да пребивавам в България. Не с цел да се туптя в гърдите и да крещя: " България на три морета ", а тъй като имам вяра, че тук има доста смислени хора, и когато се обградиш с такива, животът е доста прекрасен.

Любомиров показа, че усеща Деня на будителите като персонален празник и изрази вяра това да е чувството на всеки българин, и всеки да осъзнава какво значи " будител " и какво са създали и вършат тези хора за всеки от нас.

Творецът описа за самодейността мобилна книжарница " Думи на 4 гуми ", като уточни, че по време на акцията са обиколени 44 града и фестивала, като в по-малките обитаеми места е била посрещната доста задушевно:

Голямата цел на този план беше да можем да кажем: " Ето, виждате ли, младежите четат ". И те четат. Наша е отговорността да вършим четенето забавно, наша е отговорността да ги приобщаваме, мотивираме, тъй като литературата е нещо вълнуващо, сама по себе си. Тя не е наложителна по хипотеза, в противен случай, тя е нещо належащо.

Коментирайки креативните си ползи сега, Илиян Любомиров уточни, че сега те са ориентирани повече към прозата, само че акцентира, че в този момент се е отдал на задачата улеснението и основаването на по-интуитивен достъп до книгите, изключително за българите в чужбина: Една от самодейностите, в които влага старания, е спасяването на рушаща се камбана, сложена пред Парк-хотел " Москва ". Идеята е тя да бъде сложена в българското посолство в Париж, с цел да предизвести подготвяното създаване на книжовен павилион във френската столица.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР