Илия Куса*, УнианВече повече от месец се води войната между

...
Илия Куса*, УнианВече повече от месец се води войната между
Коментари Харесай

Войната между Израел и „Хамас“ – как реагират САЩ, Европа и „оста на злото“

Илия Куса*, Униан

Вече повече от месец се води войната сред Израел и „ Хамас “. Време е за междинни заключения.

1. Израел въпреки всичко предприе наземна интервенция. Засега задачите ѝ не са изцяло ясни. Най-малкото Израел ще ликвидира базовата инфраструктура на „ Хамас “ в град Газа и в северната част на анклава. Като най-много може да окупира цялата линия Газа, в това число южните региони. Сега стартира най-тежкият стадий - интервенциите на израелските войски в застроената градска територия.

2. Титаничните старания на Съединени американски щати да оказват напън върху Израел дадоха непълен резултат. Израел се съгласи да бъдат разширени филантропичните доставки за анклава и да се вкарат ежедневни филантропични паузи с дълготрайност четири часа. Как ще работи този механизъм, ще се види на процедура, само че това към този момент интересува прекомерно малко хора – главното е, че беше реализиран компромис. Израел е с настройката да ликвидира „ Хамас “, даже при висока военна и политическа цена. Съединени американски щати нямат такава настройка, те са в разкрачено състояние сред нуждата да поддържат своя съдружник и желанието да запазят естествени връзки с Глобалния юг.

3. Абсолютно никого не го е грижа за „ Хамас “, което поначало беше ясно. Страните от района ще въздъхнат с облекчение, в случай че „ Хамас “ бъде премахнат или отслабен. При това те умерено ще се възползват от тази война, с цел да извлекат дивиденти от рецензии против Запада и против Израел, печелейки точки на " арабската улица ", и да желаят разнообразни отстъпки от Запада за това, че поддържат връзки с Израел и удържат своите радикални детайли вкъщи. Дори Иран употребява „ Хамас “ чисто като таран за намаляване на Израел и усилване на натиска против Запада за да го накара да договаря.

4. Китай и Русия заеха позиция, която им разрешава да развиват мощна медийна акция срещу Запада, да се солидаризират с позицията на Глобалния юг, както и да реализират консолидация към своята морално-идеологическа платформа в контраст на Съединени американски щати. Това не се конвертира автоматизирано в някакви на практика неща или във въздействие по места, само че оказва помощ за приемането на тактическо преимущество пред Съединени американски щати в битката за " улицата " на Глобалния юг, като в същото време се подкопават напъните на Съединени американски щати и Европа за водене на разговор с тези райони.

5. Европа наподобява объркана на фона на ставащото в Газа. Първо, в нея има доста страни и доста разнообразни възгледи и позиции, които е мъчно да се съгласуват. Второ, Европейски Съюз в никакъв случай не е имал поредна тактика по израелско-палестинския въпрос и в този момент това рефлектира отрицателно върху него. Трето, както и в Щатите, в Европейски Съюз еднопосочната и безусловна поддръжка за Израел към този момент не е толкоз сакрална, както беше по-рано на Запад, и не поражда автоматизирано схващане у хората – по дифолт. Четвърто, би трябвало да се имат поради огромните мюсюлмански диаспори, защото техните гласове са значими за европейските политици. В доста страни към този момент живеят няколко генерации мюсюлмани и даже са пробили в политическите кръгове.

6. В Щатите обстановката в Израел сътвори както благоприятни условия, по този начин и опасности. От една страна Вашингтон получи късмет да обвърже Израел, Тайван и Украйна в един пакет, усилвайки по този метод аргументацията на основния разказ на президента Байдън: коалиция от демокрации се бори против автократична ос на злото в лицето на Иран, Русия и Китай. От друга страна, на равнището на обществото се вижда съществено разделяне във възгледите във връзка с палестинския въпрос. Освен това стартира битка за приоритетността на помощта – сред последователите на Израел, Украйна, Тайван и тези, които считат, че ресурсите би трябвало да бъдат насочвани за решение на вътрешни въпроси като укрепването на границата с Мексико.

7. Свързват разгрома/отслабването на „ Хамас “ с уговорката на Израел за обновяване на договарянията за мир с палестинците. Това основава предпоставки за преразпределяне на въздействието на тази писта сред районните страни. Всички ще желаят да вземат участие в този развой и да го управляват, с цел да могат още със старта да получат преобладаващи позиции в новата страна, в случай че се стигне до основаването ѝ. Всички схващат, че това обезпечава входна точка в този субрегион и въздействие върху израелския дневен ред. Затова ще има битка за статут на гаранти/посредници в израелско-палестинския кротичък развой сред обичайни играчи като Йордания/Египет – от една страна, и от друга – Турция, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар. На световно равнище Китай ще се опита да измести Съединени американски щати от статута на медиатор и да нарежда Вашингтон като очевиден съдружник на Израел. Иран ще се опита да се включи в процеса в един или различен формат, с цел да взе участие в урегулирането на палестинския въпрос в качеството на състезател, което на собствен ред ще стане значима стъпка в по-широк развой на образуване на постамерикански статус куо в Близкия изток.

8. В тази обстановка Украйна е в положение на несигурност. В Съединени американски щати опитът тя да бъде обвързана с израелския пакет помощи към този момент е несполучлив. Мисля, че в последна сметка пакетът помощи ще бъде признат от Конгреса, само че сегашните пазарлъци по въпроса демонстрират, че обстановката във Вашингтон става непредсказуема и поляризирана, обвързвайки Украйна с разнообразни тематики, върху които тя постоянно няма въздействие. Освен това, ставащото в Израел, както ми се коства, основава за нас (украинците – б.р.) евентуални проблеми в разговора с Глобалния юг. Малко евентуално е разговорът да се провали от единствено себе си. Все отново страните от незападния свят не се интересуват съответно от позицията на Украйна по този въпрос, а се ориентират повече по това, което се приказва в Съединени американски щати и Европа. Но нашата поддръжка за Израел теоретично може да бъде употребена от някои страни като опрощение да откажат да оказват помощ във войната против Русия. Трудно е да се каже до каква степен сериозно може да е това. Но има подобен риск.

*Илия Куса е специалист по въпросите на Близкия изток в аналитичния център " Украински институт за бъдещето ".
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР