Илинден е – празник и предупреждение. Честваме паметта на свети

...
Илинден е – празник и предупреждение. Честваме паметта на свети
Коментари Харесай

Илинден е – празник и предупреждение


Илинден е – празник и предизвестие. Честваме паметта на свети оракул Илия. Илия бил еврейски оракул и възвестявал волята на Бога пред царя и народа.

Българската православна черква уважава паметта на св. оракул Илия – един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог.

Християнската черква го назовава още от древността „ оракул и предсказател на великите Божи каузи “, „ ангел в плът “ и „ предтеча на второто Христово пришествие “.

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида. Не се върви на плаж, тъй като морето взима жертва на този ден.

От този ден времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат безредици и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, споделят старите риболовци. Затова морските предизвестяват летовниците да са изключително деликатни при къпане в морето. Както е известно, националното вярване гласи, че на този ден морето взема жертви.

Вярва се още, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

В българския национален календар Илинден е най-големият летен празник по време на беритба и вършитба. На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за свети оракул Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.

На този ден честват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, тъй като пророкът е техен настойник.

Имен ден честват – Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и други
Кой е Свети Илияи?
Легендата разказава, че Илия бил еврейски оракул и възвестявал волята на Бога пред царя и народа. Родил се през IX век преди Христос в град Тесви, област Галаад, на източния бряг на река Йордан, и живял по времето на цар Ахав. Царицата Йезавел се увличала в езическите вярвания и убедила Ахав да слагат в Самария кумир на локалното ханаанско провидение Ваал. По образеца на царското семейство народът почнал да принася жертви на идола, в това число и човешки. А чиновниците на единия същински Бог били преследвани.

Обикнал Бога и Неговия закон от все сърце и душа, Илия не можел да търпи нечестието и беззаконието. Затова след негова гореща молитва Бог „ заключил “ небето и три години и половина не валял дъжд. Започнало гонение против пророка и той предложил на Ахав жреците на Ваал и Илия да принесат поотделно жертви и чиято жертва се възпламени с огън от небето, неговата религия да се одобри за същинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал на вятъра се молели, само че нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това и се поклонил на същинския Бог, а жреците били избити. Тогава изобилен дъжд напоил земята.

В Трета и Четвърта книга Царства на Библията се приказва за разнообразни чудеса, станали с пророка посредством Божията мощ. За тях приказва и Иисус Христос в Своята проповед. При предсказанието за раждането на свети Йоан Кръстител архангел Гавриил показва, че Христовият Предтеча ще има „ духа и силата на Илия “, което се изпълнило по-късно. При преображението на Иисус Христос на планината Тавор апостолите видели Илия и Моисей да беседват със Спасителя.

Пламенният Илия пророкувал 25 години, а най-после при река Йордан бил сграбчен на огнена каляска и жив отвеян на небето. Благодатта му се предала на неговия възпитаник оракул Елисей.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР