Икономистите на ООН заявиха, че кризата, провокирана от коронавируса, може

...
Икономистите на ООН заявиха, че кризата, провокирана от коронавируса, може
Коментари Харесай

Светът може да загуби около два трилиона долара заради епидемията от коронавирус

Икономистите на Организация на обединените нации обявиха, че рецесията, предизвикана от ковид, може да коства на света тази година сред един и два трилиона $, съобщи Франс прес.
В ново проучване Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване твърди, че епидемията от ковид, която основава компликации за стопанската система и всекидневния живот в доста страни, ще предизвика криза в някои страни и закъснение на международния стопански напредък под 2.5%. Тази стойност е индикация, че световната стопанска система се намира на прага на рецесията, отбелязва Агенция Франс Прес.
"Прогнозираме закъснение на международната стопанска система под два % тази година ", което значи загуба от порядъка на един трилион $, съобщи на конференция Ричард Козул-Райт, началник на отдела за глобализация и тактики за развиване на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване. "Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже ненапълно оптимистична ", добави той, като посочи, че е допустимо вредите да доближат два трилиона $.
Загубата на доверието на потребителите и вложителите, забавянето на световното търсене, увеличението на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае неприятни вероятности за международната стопанска система и може да докара до пагубен сюжет с повсеместна несъстоятелност и срив в цената на активите, акцентира Козул-Райт.
Ако този сюжет се сбъдне, най-засегнати ще бъдат стопанските системи на страните експортьорки на нефт и други първични материали, както и на страните, основали тесни връзки с тях.
Срокът и мащабът на рецесията ще зависят от разпространяването на вируса, от времето, належащо за намиране на ваксина, от това какъв брой е обезпокоеното популацията и от ограниченията, които се подхващат за преодоляване на епидемията, означават икономистите на Организация на обединените нации.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР