Икономисти от Руската академия на науките в статия за перспективите

...
Икономисти от Руската академия на науките в статия за перспективите
Коментари Харесай

Рецептата за икономическия растеж на Русия до 2035-а

Икономисти от Руската академия на науките в публикация за вероятностите на Русия до 2035 година предложиха рецепта за стопански напредък от най-малко 3,5% годишно през идващото десетилетие.

За стабилно икономическо развиване Русия би трябвало да реализира междинен годишен ритъм на напредък на Брутният вътрешен продукт от минимум 3,5%, като " рамка " за това могат да бъдат вложения в инфраструктура и стимулиране на потребителското търсене. Това мнение е изразено от група икономисти в публикацията " Русия 2035: ново качество на националната стопанска система ", оповестена в последния брой на списание " Проблеми на прогнозирането ", осведоми.

" Психологическа победа "

Авторите декларират, че Русия " не е в положение да надмине икономическия капацитет на своите съперници в обозримо бъдеще ". Въпреки това, " голяма психическа победа " би била темповете на напредък, по-високи от тези на доста от водещите международни стопански системи, пишат те, отбелязвайки, че " икономическото измерение на геополитическата битка става основно ".

" Основната задача е да се подсигурява, че през идващото десетилетие междинният годишен ритъм на стопански напредък ще нарасне до най-малко 3,5% ", акцентират икономистите. Те изясняват, че такива темпове на напредък подсигуряват минималния размер на приходите, който разрешава по едно и също време решение на проблемите с обезпечаването на сигурността, софтуерното развиване, повишението на благосъстоянието на популацията и структурната и софтуерна промяна на стопанската система. Авторите изброяват и главните провокации пред съветската стопанска система: намаляващо население и увеличение на демографската тежест (съотношението на възрастните към работещото население), сериозна взаимозависимост от непознати технологии и импорт, предстоящо понижаване на рентите от износа на въглеводороди и доста увеличение на заканите за сигурността.
 Какъв е растежът на Брутният вътрешен продукт на Русия за 2023 година
Какъв е растежът на Брутният вътрешен продукт на Русия за 2023 година

Най-голямо покачване на индикатора има за 3-то тримесечие на предходната година

През 2023 година Брутният вътрешен продукт на Русия набъбна с 3,6% - с помощта на това беше допустимо да се преодолее спадът на " глобите " от 2022 година (обемът на икономическата продукция беше с 2,4% по-висок от равнището от 2021 г.). Но през последните 10 години Брутният вътрешен продукт се е нараснал приблизително единствено с 1%, уточни през 2023 година един от създателите на публикацията Михаил Гусев. Той предвижда, че през идващите 10-15 години, при съществуващите структурни характерности на стопанската система, темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт могат да се стабилизират на към 1% годишно. В базовия сюжет управляващите чакат икономическият напредък да бъде 2,3% през 2024 година и 2025 година, 2,2% през 2026 година

" Рамката " за растежа на стопанската система

Авторите оферират да се осъществя капацитетът за напредък въз основата на инфраструктурата и потребителската " рамка " на стопанската система. Отчитайки благосъстоянието на естествени запаси на Русия, " относително ниското равнище на софтуерно развиване и незадоволително високата степен на засищане на главните потребности на стопанската система ", това ще разреши оптимално и дълготрайно нарастване на производството.

" Структурното пригаждане се основава на нов баланс сред потребителския и капиталово насочения стопански напредък.... Бизнесът ще играе основна роля при образуването на вътрешни съветски индустриални и софтуерни вериги. Държавните запаси в тази тенденция са лимитирани и ще бъдат съсредоточени върху въпросите за обезпечаване на сигурността и развиването на инфраструктурата ", се споделя в публикацията.
 Половината летища в Русия са с влошена инфраструктура, нуждаят се от ремонт
Половината летища в Русия са с влошена инфраструктура, нуждаят се от ремонт

До 2030 се възнамерява в страната да се построят още 14 летища

Материалната основа за подобен напредък може да бъде разширеното включване в икономическия оборот на всеобщи първоначални запаси и съответните профилирани строителни технологии, следва от публикацията. Като образец създателите цитират опита на Китай, който в интервала 2000-2020 година усили потреблението на горивни и енергийни запаси повече от три пъти, стомана съвсем седем пъти и усили производството на цимент повече от три пъти. Обемът на строителните работи в Русия през 2023 година се е нараснал със 7,9% в сравними цени след нарастване от 7,5% през 2022 година

В Русия мащабът на развиване на инфраструктурата към момента не дава отговор на дълготрайните цели на стопанската система и потребностите на обществото, се отбелязва в публикацията. Например в Русия, спрямо развитите страни, равнището на покритие на магистралната мрежа и равнището на транспортна подвижност на популацията са два до четири пъти по-ниски и на процедура няма мрежа от високоскоростни автомагистрали. В същото време едвам 30% от вложенията в транспортна инфраструктура са ориентирани към създаване на нови уреди, показват създателите.

" За да се понижи делът на вложенията, предопределени за реорганизация и ремонт, е належащо да се премине към строителни технологии, които обезпечават доста по-висока успеваемост при построяването на оборудванията и тяхната продължителност ", се акцентира в публикацията, написа РБК.

Търсене на жилища и коли

Що се отнася до потребителския съставен елемент на " рамката ", специалистите оферират да се концентрира върху жилищата и транспортните средства. " Всъщност тези насоки към този момент до известна степен са били мотори на измененията в съветската стопанска система през интервала на нейната пазарна промяна ", означават създателите.

Нивото на жилищна осигуреност в Русия обаче е към момента ниско, признават икономисти. Според данни на Росстат за 2022 година на гражданин се падат приблизително по 28,2 квадратни метра. За реализиране на европейските стандарти за жилищно обезпечаване на популацията до 2050 година ще би трябвало да се вкарват в употреба към 130-150 млн. кв.метра. Достигането на такива размери до 2030 година ще изисква годишно нарастване на въвеждането в употреба с 5%, само че като се вземат поради съществуващите ограничавания, допустимият ритъм на нарастване на жилищното строителство може да бъде 3% годишно, пресмятат създателите. Според Росстат въвеждането в употреба на жилища през 2023 година възлиза на 110,4 милиона квадратни метра (рекорд в историята на Русия), от които повече от половината са самостоятелни жилищни здания.
 В Русия приготвят нарастване на налога върху приходите
В Русия приготвят нарастване на налога върху приходите

Сега ставката е 13% за жители, чийто приход е под 5 милиона рубли годишно

Нивото на досегаемост на леки коли за руснаците също е доста по-ниско, в сравнение с в развитите страни, пишат икономистите. Дават данни за 2020 година - 337 коли на хиляда поданици. Според аналитичната организация Autostat през 2022 година на хиляда души се падат 315 автомобила. За да се усъвършенства обстановката, е належащо да се създаде стратегия за " ускорено развиване на локалната автомобилна промишленост с включването й в листата на предпочитаните стратегии за софтуерно развиване на страната ", споделят специалисти. Според техните оценки задачата за произвеждане на минимум 2,5 милиона домашни леки коли до 2035 година, в това число минимум 400 хиляди електрически транспортни средства, наподобява реалистична.

" При ритъм на жилищно строителство от 3-5% и ритъм на произвеждане на леки коли от 10-15% годишно приблизително до 2035 година, междинната годишна динамичност на потреблението на семействата през идващото десетилетие може да доближи 4-7%. Чрез увеличение на инфраструктурата и жилищното строителство потреблението на първоначални запаси в средносрочен проект може да се усили с 2-3% годишно. В резултат на това капацитетът за напредък на съветската стопанска система за интервала до 2030 година се прави оценка на 4-5% годишно, настояват създателите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР