Икономистът и член на Демократична България Мартин Димитров прогнозира, че

...
Икономистът и член на Демократична България Мартин Димитров прогнозира, че
Коментари Харесай

Демократична България очаква еврокомисията да не допусне строежа на АЕЦ Белене

Икономистът и член на " Демократична България " Мартин Димитров предвижда, че Европейската комисия може да не допусне реализирането на плана АЕЦ " Белене ". В позиция, публикувана до медиите, той написа, че чака " особена суровост и внимание от страна на Европейска комисия, която занапред би трябвало да стартира процедура по " нотификация ".

Като съществени спънки пред построяването на атомната централа някогашният народен представител показва " сеизмичните опасности и новото европейско законодателство в тази област ".

" Смятаме, че е изцяло допустимо Европейска комисия да изрази отрицателно отношение, което ще значи, че в това време са пропилени нови стотици милиони за сметка на данъкоплатеца ", написа още Мартин Димитров.

Според него има и различен проблем, който е обвързван с изявление на премиера Бойко Борисов предходната седмица. Тогава той се разгласи за по-бърза реализация на АЕЦ " Белене ". Причината - след 10 години пети и шести реактор на атомната централа " Козлодуй " завършват своята активност и тогава можело " да увиснем единствено на кюмюра и въглищата ".

" Крайно обезпокоени сме от намеците на ръководещите за затваряне на " АЕЦ Козлодуй " и половината българска енергетика, с цел да се сътвори изкуствено място за " Белене ". Представители на властта започнаха да приказват за държавни гаранции, макар че обясняваха, че такива няма да има. Нито един представител не изясни, че държавните гаранции съставляват ангажимент за изкупуване на тока за десетки години, като сметката ще платят потребителите. Очакваме ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и по този начин наречените патриоти да вземат дружно решение за гаранции от страна на страната през Народното събрание, с цел да избегнат търсене на правосъдна и политическа отговорност в бъдеще ", отбелязва Димитров.

Той упорства всички оценки по процедурата да се правят от " АЕЦ Козлодуй " ЕАД, а не от Националната електрическа компания, тъй като последната " няма нужната подготвеност в нуклеарни планове и няма лиценз на електрическа енергия от АЕЦ. От " Демократична България " желаят прекъсване на процедурата по градежа на атомната централа до осъществяването на следните условия:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР