Икономистът Евгений Кънев обясни пред Нова телевизия, че освен въвеждането

...
Икономистът Евгений Кънев обясни пред Нова телевизия, че освен въвеждането
Коментари Харесай

Илиян Василев и Евгений Кънев за тавана на цените на газа, газовите еврозони и ефектът за Европа?

Икономистът Евгений Кънев изясни пред Нова телевизия, че с изключение на въвеждането на таван на цената, Европейска комисия има и друга концепция. Тавана на цените на съветския газ, който Европейски Съюз желае да наложи е просто едно предложение на Европейска комисия за контролиране на пазара. Утре има среща за енергетиката на страните членки. Ще бъдат прегледани три варианти. Първата алтернатива е таван на цените. Втората алтернатива е да се раздели Европа на зони и от зоните, в които има газ да се прелива газ към алените зони, които имат проблеми с доставките. Третият вид е посредством нов европейски показател за се лимитират опциите на Путин да манипулира цените на газа, уточни икономистът. Той бе безапелационен, че няма подозрение, че Путин ръководи тръбния газ и по този начин манипулира цените в Европа, употребявайки ги като оръжие против обособените страни.

Таван на цените е евентуален механизъм, само че би трябвало време с цел да се приложи, а не се знае по какъв начин това ще се отрази на газовите пазари, уточни Кънев. Той подчертава, че в България тече борба сред лобитата на Русия и европейските, макар че България е с най-малки зависимости от съветски газ.

Може би се върви към концепцията за основаване на общоевропейска компания, която да купува газа и го разпределя на членките. Цялата е посредством търговец на едро да се търсят най-изгодни покупко-продажби, добави икономистът.

Според Кънев ще отнеме време, до момента в който се усети резултатът от възможното налагане на таван на цените.

„ Цената на „ Газпром ” ще пораства. А когато газът нараства, нараства и електрическата енергия. Трябва да мислим за двустепенно ценообразуване – да се изнася по-скъпа сила за външния пазар, а по-евтината да остава за нас ”, съобщи икономистът Кузман Илиев.

Илиян Василев счита още, че Москва е впрегнала всичките си запаси, с цел да подтиква протести на разнообразни места в Европа поради високите цени. „ Това ще бъде жестока борба. И в тази борба Европейска комисия дава някои вероятни решения ”, сподели дипломатът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР