Икономиките на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязват

...
Икономиките на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отбелязват
Коментари Харесай

Инвеститорите в имоти са предпазливи

Икономиките на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) означават по-бързо възобновяване след Коронавирус пандемията спрямо тези на западноевропейските страни-членки на Европейски Съюз, като най-вече се отличават Полша, Унгария, Румъния и прибалтийските републики. Въпреки това, световният инфлационен напън, по-високите лихвени проценти и нарушаванията във веригите на доставки, дружно с вероятната криза в Китай, могат да окажат въздействие върху стопанските системи от ЦИЕ през втората половина на 2022 година заради зависимостта им от финансовите потоци от други елементи на света, демонстрира отчет на Colliers (CEE Investment Scene H1 2022).

" С размер от към 5,3 милиарда евро за първото полугодие на 2022 година, вложенията в ЦИЕ нарастват с 8,5% на годишна база, отчитайки мощна интензивност през първото тримесечие, която се забавя през второто. Наблюдават се огромен брой сливания и поглъщания посредством пазаруване или прекачване на акции на капиталови сдружения, само че те не са включени в общия капиталов размер. Прогнозите на Colliers са за вложения на стойност сред 9 - 10 милиарда евро за 2022 година към края на годината ", споделя Кевин Търпин, районен шеф финансови пазари, Colliers CEE.

Доклад: Имотите ще носят повече рентабилност

Ръст на капиталовия размер в ЦИЕ

Полша записва 56% дял от капиталовия размер през първото полугодие на 2022 година, следвана от Чехия и Унгария надлежно с 16% и 12%. Инвеститорите остават внимателни поради геополитическите и икономическите прогнози, увеличените разноски за финансиране и предстоящите промени в ценообразуването, които евентуално ще се проявят през втората половина на 2022 година

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сегменти

Сегментът на офис площите господства през първата половина на 2022 година, като изключително мощна интензивност е записана в Полша. На последващо място са комерсиалните площи,  вследствие на продажбата на активи или дялове от портфолиата на Tesco и EPP. Логистичните и жилищните парцели не престават да се радват на огромен интерес, като предизвикването при тях е незадоволителното предложение на подготвен артикул.
 istock istock
Инвестиционни потоци в ЦИЕ по генезис на купувача

Местният капитал от страни от ЦИЕ доминира през първото полугодие с 40% дял от общия размер. Чехия и Унгария не престават да бъдат с водещи позиции със надлежно 20% и 11%. Следват северноамериканският (25%) и европейският капитал (21%). Южноафриканските вложители също са дейни през последните месеци, до момента в който азиатските, нормално китайски и южнокорейски, за момента остават относително пасивни.

" Понастоящем на вложителите се постанова да взимат комплицирани решения, като се има поради относителната географска непосредственост на войната в Украйна и нейните по-широки последствия върху цените на горивата и силата, и последващите нарушавания на веригите за доставки, както и не изключително позитивните макроикономически и геополитическите трендове, които се развиват. Все отново, това не са провокации, присъщи само за страните от ЦИЕ, и следва да се вземат поради и съответните благоприятни условия за вложителите в района ", прибавя Кевин.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР