Икономиката в страните от Еврозоната се е свила до рекордни

...
Коментари Харесай

Евростат: Икономиката в страните от Еврозоната се е свила рекордно

Икономиката в страните от Еврозоната се е свила до рекордни равнища в първото тримесечие за тази година. Експерти в бранша настояват, че най-лошите числа занапред предстоят.
Според предварителна светкавична оценка, направена от статистическото бюро на Европейския съюз - “Евростат”, икономическото произвеждане в 19-те страни-членки на Еврозоната, е с 3,8% по-малко в първото тримесечие от 2020 година, в съпоставяне със същия интервал през 2019 година Това е и най-резкият спад от 1995 година насам.

Причината за неприятните резултати е блокираната поради епидемията от COVID-19 стопанска система.

Икономистите означават, че в няколко страни дълбочината на рецесията е обвързвана и със сериозността на наложената карантина. За съпоставяне - Брутният вътрешен продукт на Франция е паднал с 5.8%, този на Испания - с 5.2%.

“Това са двете страни, които са били с едни от най-строгите ограничения, затова и тяхната стопанска система страда повече. Това допуска, че страни като Германия ще има стесняване, по-малко от средното”, декларира икономистът Берт Колийн, представен от организация “Ройтерс”.

През март 2020 година, когато стартира въвеждането на ограничаващите ограничения поради COVID-19, безработицата в еврозоната е достигнала 7,4%, показват още в отчет от “Евростат”.

Икономистите са безапелационни, че е допустимо цифрата да се усили през идните месеци, макар напъните на Европейски Съюз да подкрепи страните от блока.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР