Икономиката ни навлиза в труден период на структурни промени, свързани

...
Икономиката ни навлиза в труден период на структурни промени, свързани
Коментари Харесай

Говори руската централна банка: Периодът, в който икономиката можеше да живее с резерви, приключи

" Икономиката ни навлиза в сложен интервал на структурни промени, свързани със западните наказания. Санкциите засегнаха на първо място финансовия пазар, само че в този момент те ще стартират да засягат от ден на ден стопанската система. "

Това извънредно самопризнание за съветската реалност е направила през днешния ден шефката на съветската централна банка Елвира Набиулина. Тя е говорила пред Държавната дума, а словото й бе препечатано в ТАСС и Ройтерс.

Набиулина, която е един от най-големите специалисти по парична политика в Русия и която на процедура съумя със своя финансов надзор да избави съветската рубла от цялостен срив, е декларирала, че най-ранното стесняване на инфлационния напън в страната може да се чака чак през 2024 година. И то на равнища от 4%. За съпоставяне целевата инфлация на Европейски Съюз и еврозоната е 2%.

Гуверньорката е подчертала още, че Русия към момента има някои запаси, само че предизвести, че те са " лимитирани " и че страната ще би трябвало да търси други решения.

" Имаме опция да се разпореждаме с към половината от нашите валутни запаси, само че това са запаси в злато, китайски юани и други активи, които не са обект на санкционни опасности. Тези запаси обаче не разрешават да се ръководи обстановката с валутата на вътрешния пазар ", признала тя.

Такива думи са много непредвидени на фона на тоталния медиен надзор за всичко към войната и на фона на убедеността на Путин, че може да завоюва и икономическата война. Набиулина, която преди месец изиска да напусне поста, само че на процедура не й бе позволено, приказва за най-тежките западни наказания - блокирането на съветските запаси във валута. Общо те са 640 милиарда $, само че най-малко 350 милиарда $ са блокирани. Около 132 милиарда $ е запасът в злато.

Интересно е да се има поради, че Набиулина за трети път от началото на войната употребява израза " структурни промени " за съветската стопанска система. Днес тя даже продължи този агитационен стопански трик, заявявайки, че било време за предстояща " структурна промяна през второто и началото на третото тримесечие. "

" Периодът, в който стопанската система можеше да живее с запаси, завърши. И още през второто и началото на третото тримесечие ще навлезем в интервал на структурна промяна и търсене на нови бизнес модели ", показва тя.

Най-шокиращото самопризнание от Набиулина обаче се крие в следното изречение:

" Руските производители ще би трябвало да търсят нови сътрудници, логистика или да преминат към производството на артикули от предходни генерации "

Без да се прецизира какво значи " артикули от предходни генерации " е прекомерно елементарно да се досетим защо става дума - модерните технологии напущат Русия.

Според шефката на ЦБР обаче има и положителни вести - банковата система е постоянна и е в положение да издържи на съществени удари.

" До началото на 2022 година финансовите наличия на банките, като се вземат поради насъбраните буфери и макро квоти, възлизаха на към 7 трилиона рубли, което е даже повече от половината от общия капитал. Това е задоволително, с цел да покрие сега до 10% от загубите по заеми, което е 2-3 пъти по-високо от равнището на годишните загуби при минали рецесии, сподели тя.

Припомняме, че упованията на Световната банка са за срив на Брутният вътрешен продукт на Русия с 11% за 2022 години при положително развиване на войната. Ако тя се задълбочи се отива на неприятния сюжет от 25% срив или над 400 милиарда $ по-малко.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР