Икономиката на Великобритания е на ръба на рецесия, поради съкращения

...
Икономиката на Великобритания е на ръба на рецесия, поради съкращения
Коментари Харесай

Goldman Sachs: Великобритания е на прага на рецесия

Икономиката на Англия е на ръба на криза, заради съкращения на потребителските разноски на фона на високата инфлация и по-високите съществени лихви на Английската централна банка, настояват анализатори от Goldman Sachs, написа Интерфакс.

През второто тримесечие на 2022 година, брутният вътрешен артикул (БВП) на Англия ще се свие с 0,7%, а през третото тримесечие ще нарасне с 0,1%, предвиждат икономистите от банката.

" По този метод стопанската система на Англия ще се окаже на ръба на техническа криза, тъй че през идващите месеци е належащо бизнес данните би трябвало да бъдат деликатно следени ", показват от Goldman Sachs.

По-конкретно, анализаторите от банката обръщат внимание на спада в показателя на потребителското доверие във Англия, изчисляван от GfK - до минус 41 пункта през юни - което е нов антирекорд в цялата история на изчисляването на индикатора

" Всъщност отчетът на GfK демонстрира, че настроенията на потребителите в този момент са по-мрачни, даже в сравнение с бяха при започване на пандемията от ковид, след референдума за Brexit, и даже по отношение на времето на международната финансова рецесия през 2008 година ", означават специалистите от Goldman Sachs.

Според тях, вероятността от настъпването на криза във Англия през идващите 12 месеца е 45%. Вероятността от настъпването на криза в еврозоната през същия интервал е 40%, а в Съединени американски щати - 30%.
 ЕЦБ: Банките да имат поради вероятността за криза
ЕЦБ: Банките да имат поради вероятността за криза

Прекъсване на съветските газови доставки би влошило икономическата обстановка в Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР