Икономиката на Украйна отбеляза положителен растеж през тази година въпреки

...
Икономиката на Украйна отбеляза положителен растеж през тази година въпреки
Коментари Харесай

БВП на Украйна е нараснал с 5% през 2023г.

Икономиката на Украйна означи позитивен напредък през тази година макар забележителните военни провокации, съобщи министърът на стопанската система Юлия Свириденко, заяви „ Киев Индипендънт “.


" Ключовата цифра, която разказва тази година от икономическа позиция, е съвсем 5% растеж на Брутният вътрешен продукт. Нашата стопанска система освен не спадна, само че и набъбна с темпове, които никой не очакваше ".

Украйна се пробва да поддържа икономическа непоклатимост, защото несигурността към финансирането от западните донори се оказа сериозно дълготрайно предизвикателство, до момента в който страната понася съветските удари по основна инфраструктура.

Разходите за военни интервенции се регистрират в данните за Брутният вътрешен продукт и могат да обезпечат кратковременен подтик на разноските.

По-рано през декември Украйна се споразумя с кредиторите от Г-7 и Парижкия клуб да удължат преструктурирането на дълга до 2027 година

На 19 декември в Киев президентът Зеленски съобщи пред кореспонденти, че възнамерява да понижи държавните разноски, защото ще са нужни обилни средства за нови старания за готовност.

Украйна рискува да изпадне в сериозен стопански спад през 2024 година, в случай че западните ѝ поддръжници не съумеят да съберат задоволително средства, с цел да запълнят голямата дупка в бюджета ѝ, съобщи финансовият министър Серхий Марченко през ноември./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР