Икономиката на Шотландия ще губи поне 11 милиарда милиарда годишно,

...
Икономиката на Шотландия ще губи поне 11 милиарда милиарда годишно,
Коментари Харесай

Независимостта може да струва на Шотландия 11 млрд. паунда годишно

Икономиката на Шотландия ще губи най-малко 11 милиарда милиарда годишно, в случай че стане самостоятелна страна. Това е повече от два пъти вредите, породени от Брекзит, предвижда екип от икономисти, написа лондонският вестник " Гардиън ".

В отчет на Лондонското учебно заведение по стопанска система и Университета в Хонконг се показва, че напускането на общия пазар на Обединеното кралство ще засегне шотландската стопанска система два до три пъти повече от напускането на Европейски Съюз. Въздействието върху търговията с Англия и Европейски Съюз ще понижи шотландската стопанска система с сред 6,3 и 8,7% в дълготраен проект. Това се равнява на загуба сред 000 2000 и 8 2800 на глава от популацията годишно. Населението на Шотландия е съвсем 5,5 милиона души, а загубите ще бъдат сред 11 и 15,4 милиарда лири.

Би било малко по-добре Шотландия да се причисли към Европейски Съюз, в сравнение с да остане отвън Съюза и Обединеното кралство, само че за търговията в Европейски Съюз би било извънредно мъчно да компенсира загубите, когато спре да търгува с Обединеното кралство.

Англия е най-големият и най-съществен търговски сътрудник на Шотландия. Шестдесет и един % от износа на Шотландия и 67 % от вноса й са свързани с Обединеното кралство, което е към четири пъти повече от търговията с Европейски Съюз. Независимостта ще усили комерсиалните разноски с останалата част на Англия с 15 до 30 %.

Първият референдум за независимостта на Шотландия бе през септември 2014 година и на него с поддръжката на 55 на 100 от гласувалите победиха последователите на оставането на Шотландия в Обединеното кралство.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР