Икономиката на САЩ се свива с 1,6% на годишна база

...
Икономиката на САЩ се свива с 1,6% на годишна база
Коментари Харесай

Спад в БВП на САЩ за първото тримесечие на 2022 година


Икономиката на Съединени американски щати се свива с 1,6% на годишна база през първите три месеца на годината, сочат последните данни на комерсиалния отдел на страната, заяви “Скай нюз”. Това се случва след мощното уголемение от 6,9% през последното финансово тримесечие на 2021 година

Миналия месец министерството на търговията беше пресметнало, че стопанската система се е свила с 1,5% през първото тримесечие, само че през днешния ден направи окончателната си оценка и намали индикатора.

Сред факторите бяха потребителските разноски, които не съумяха да доближат предстоящите равнища – набъбнаха единствено с 1,8% вместо с плануваните 3,1%. Потребителските разноски съставляват към две трети от икономическата продукция на Съединени американски щати. Разходите за огромни артикули като коли и предмети за отдих бяха ревизирани надолу, до момента в който предприятията натрупваха ресурси с по-висок ритъм от предстоящото.
Някои анализатори обаче останаха оптимистично настроени.
Скот Хойт, старши икономист в „ Moody’s Analytics “ в Уест Честър, Пенсилвания, съобщи пред Ройтерс:

“Изключително малко евентуално стопанската система да е в криза, макар спада на Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие и очевидната уязвимост на растежа на производството през настоящото тримесечие. Растежът на работните места остава мощен, вложенията се усилват, както семействата, по този начин и бизнесът имат мощни салда.”

Подобно на доста международни стопански системи, потребителят в Съединени американски щати изпитва последствията от внезапно покачващата се инфлация, тласкана нагоре от повишението на цените на артикули от първа нужда като силата.

По-рано този месец Федералният запас на Съединени американски щати увеличи лихвените проценти с три четвърти процентни пункта – най-рязкото покачване от 28 години насам. Сега главният лихвен % е в диапазона от 1,5 % до 1,75 % – равнища, които не са следени отпреди началото на пандемията от Ковид-19.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР