Икономиката на САЩ играе ролята на опора в световната икономика

...
Икономиката на САЩ играе ролята на опора в световната икономика
Коментари Харесай

Топ 7 икономически тренда за 2024 година – какво да следим?

Икономиката на Съединени американски щати играе ролята на опора в международната стопанска система заради забележителното си ползване, търговски връзки и финансово въздействие.

Проблемите в Съединени американски щати, като да вземем за пример стопански спадове или промени в политиката, се отразяват в международен мащаб посредством нарушение на веригите за доставки, неустойчивост на пазара и понижаване на доверието на международните консуматори. Тази взаимосвързаност постоянно трансформира икономическите проблеми на Съединени американски щати в световно влияние, което се отразява на търговията, вложенията и цялостната икономическа непоклатимост.

В началото на 2023 година анализаторите на Уолстрийт чакаха спад и слаба възвръщаемост на акциите, само че в реалност се наблюдаваше мощен стопански напредък и незабравим растеж от 24% на показателя S&P 500. Този непредвиден поврат докара до нараснал оптимизъм измежду доста икономисти, които плануват резистентен, въпреки и по-бавен напредък. Макар че опасенията за евентуална криза не престават, те постоянно са съпроводени от убеждението, че възможен спад ще бъде къс и нищожен.

Разглеждане на главните фактори, които стоят зад прогнозите за 2024 г:

Инфлация

От средата на 2022 година насам се следят признаци на усъвършенстване в другите индикатори за инфлацията. Основният показател на цените PCE, който е основен индикатор за Федералния запас, се колебае покрай мечтаната граница от 2%.

Макар че това е окуражаващо, ръководителят на Фед Джером Пауъл акцентира нуждата от устойчива непоклатимост на темповете на инфлация, преди да се чества някаква победа.

Парична политика

Усилията на Фед за стягане на паричната политика, ориентирани към ограничение на инфлацията, може да отслабнат с приближаването на лихвените проценти до целевите нива. Спекулациите измежду специалистите допускат опция за понижаване на лихвените проценти през 2024 година, което може да бъде сигнал или за позитивно влияние върху пазара, или за реакция на неподходящи стопански данни.

Икономически напредък

Преминаването на стопанската система от високи към умерени нива през последните две години способства позитивно за ограничение на инфлацията. Понастоящем индикациите сочат към сюжет на следена инфлация, без стопанската система да изпадне в криза, макар че някои стопански индикатори, като да вземем за пример просрочените задължения и евентуално възходящите нива на безработица, заслужават внимание.

Маржове на облага на предприятията

Противно на упованията в изискванията на възходяща инфлация маржовете на облага на предприятията доближиха рекордно високи стойности, което се дължи на прехвърлянето на увеличените разноски върху потребителите и на оперативната успеваемост. Очакванията сочат, че макар другите фактори маржовете на облага може да останат постоянни, което ще подкрепи растежа на облагите.

Разходи за лихви

Големите корпорации, които си осигуриха ниски лихвени проценти посредством рефинансиране преди покачването на лихвените проценти, резервираха разноските за лихви постоянни, само че за фирмите, които би трябвало да рефинансират, може да зародят провокации в изискванията на по-взискателни заеми.

Корпоративни облаги

Корпоративните облаги, които са крайъгълният камък на цените на акциите, се чака да набъбнат с към 10% през 2024 година и с още 12% през 2025 година, макар че настоящи фактори могат да повлияят на тези оценки.

Пазар на акции

Предвиждането на траекторията на фондовия пазар остава предизвикателство. Историческите данни сочат бича наклонност, само че представянето на пазара не е поредно обвързвано с разнообразни индикатори като растеж на облагите или форуърдния коефициент P/E. Въпреки това историческите трендове и някои статистически данни подсказват за евентуална позитивна възвръщаемост през 2024 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР