Икономиката на еврозоната се сви по-слабо от първоначалната оценка през

...
Икономиката на еврозоната се сви по-слабо от първоначалната оценка през
Коментари Харесай

Икономиката на Европа плахо се съживява

Икономиката на еврозоната се сви по-слабо от първичната оценка през четвъртото тримесечие на 2020 година, а заетостта се усили по отношение на предходните три месеца макар въведените по това време нови строги противоепидемични ограничения.
Брутният вътрешен артикул на еврозоната се намали през последното тримесечие на предходната година с 0.6% по отношение на третото тримесечие, когато означи мощен растеж от 12.4% след срив с 11.7% през второто тримесечие вследствие на първичния потрес от коронавирусната пандемия през предходната пролет. Експресната оценка на Евростат обаче регистрира стесняване на Брутният вътрешен продукт с 0.7 на 100.
Спрямо последните три месеца на 2019 година Брутният вътрешен продукт на 19-те членки на единния валутен блок се намали с 5% (при предишна оценка за спад с 5.1%) след стесняване с 4.3% през третото тримесечие на 2020 година и с цели 14.7% през второто.
В рамките на целия Европейски съюз брутният вътрешен артикул през четвъртото тримесечие на миналата година се намали с 0.4% по отношение на третото тримесечие, когато скочи с 11.5%, следвайки срутва с 11.4% през второто тримесечие на 2020 година Експресната оценка на Евростат отечете намаляване с 0.5 на 100.
Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз се намали през последното тримесечие с 4.8% след стесняване с 4.2% през третото тримесечие и с цели 13.9% през интервала април - юни 2020 година
Данните на Евростат и на Национален статистически институт демонстрират, че през последното тримесечие на 2020 година най-солиден напредък на тримесечна база означи стопанската система на Румъния (повишение с 5.3%), следваната от тази на България (с 2.1%).
Спрямо година по-рано всичките страни-членки означиха спад през четвъртото тримесечие, като по този индикатор България се намира в златната среда с намаляване на Брутният вътрешен продукт с 3.8 на 100.
Според първата оценка на Евростат Брутният вътрешен продукт на еврозоната се сви през цялата 2020 година с 6.8%, а в границите на Европейски Съюз с 6.4 на 100.
В същото време трудовата претовареност в еврозоната и в целия Европейски Съюз се увеличи през четвъртото тримесечие с 0.3% по отношение на предходните три месеца след покачвания надлежно с 1% и с 0.9% през третото тримесечие. Спрямо четвъртото тримесечие на 2019 година трудовата претовареност в еврозоната се сви през интервала октомври - декември с 2% и с 1.7% в границите на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР