Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от тези на САЩ и

...
Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от тези на САЩ и
Коментари Харесай

Еврозоната изпревари най-големите икономики в света – случва се за първи път от близо 50 години

Икономиката на еврозоната нараства по-бързо от тези на Съединени американски щати и Китай през предходната година, наблягайки по какъв начин отшумяващата коронавирусна пандемия продължава да нарушава обичайните модели на световен напредък, оповестява The Wall Street Journal.

Данните, оповестени от от статистическата организация на Европейския съюз във вторник, демонстрират, че стопанската система на валутната зона е повишена с годишен ритъм от 0,5%. Това се показва в растеж на брутния вътрешен артикул от 3,5% за цялата 2022 година – по-бърз, в сравнение с се следи в Съединени американски щати и Китай.

Това е извънредно. В продължение на десетилетия трите огромни мотора на световната стопанска система имат релативно устойчиво класиране: Китай пораства най-бързо, следван от Съединени американски щати и по-късно от еврозоната. Всичко това се промени предходната година заради поетапния метод, по който огромните стопански системи се отвориха още веднъж след пандемията.

Данните, оповестени в четвъртък, демонстрират, че стопанската система на Съединени американски щати е повишена с 2,1% през 2022 година, което е внезапно закъснение от темпа на напредък от 5,9%, регистриран през 2021 година По-рано този месец китайската статистическа организация разгласява данни, които демонстрират, че втората по величина стопанска система в света нараства с 3%, спад от 8% през миналата година.

Последният път, когато комбинираните национални стопански системи, които съставляват еврозоната, порастват с по-бързи темпове от тези на Китай или Съединени американски щати, е през 1974 година Икономиката на Съединени американски щати нормално изпреварва европейската през последните десетилетия значително заради по-бързия растеж на популацията и бурния прогрес в бранша на технологиите, написа Bloomberg TV Bulgaria.

Миналогодишното извънредно класиране по напредък значително отразява въздействието на пандемията върху международната стопанска система, като времето на блокиране и наново отваряне води до огромни съмнения в растежа, както и до високи равнища на инфлация.

Това е резултат, който надали ще продължи. Тъй като Китай изостави политиката си за нулев Covid, той евентуално ще възвърне позицията си на най-бързо разрастващата се от трите огромни стопански зони. Междувременно войната в Украйна има по-голямо влияние върху стопанската система на Европа, в сравнение с върху тези на Съединени американски щати или Китай, както свидетелства забавянето през последното тримесечие на 2022 година

" 2022 година беше просто странна, странна година “, съобщи гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на панел на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос по-рано този месец. " Това не са естествени цифри, това не е нормалното класиране “, добави тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР