Икономиката на еврозоната изпадна във втора рецесия през първото тримесечие,

...
Коментари Харесай

Еврозоната изпадна във втора рецесия, но възстановяването предстои

Икономиката на еврозоната изпадна във втора криза през първото тримесечие, макар че свиването е по-малко от упованията. Икономистите обаче са безапелационни, че възобновяване към този момент е почнало, откакто рестриктивните мерки поради пандемията се подвигат вследствие на ускоряването на имунизацията.

Статистическата работа на Европейския съюз оповести в петък първите данни, съгласно които брутният вътрешен артикул (БВП) на валутния съюз е понижен с 0.6% на тримесечна и с 1.8% на годишна база. Това значи, че еврозоната е влезнала във втора техническа криза за последните 12 месеца след спада от 0.7% на тримесечна база през последното тримесечие на 2020 година

Икономистите, интервюирани от Reuters, чакаха намаляване на Брутният вътрешен продукт от 0.8% на тримесечна и 2% на годишна база. Икономиката на целия Европейски Съюз също е влезнала във втора криза след спад на тримесечна база от 0.4%. Понижението по отношение на същото тримесечие на предходната година е 1.7%. Трябва да се има поради, че данните на Евростат към момента са непълни и окончателните резултати може да се трансформират.

" Малко по-добре от предстоящото, само че все пак техническа криза... защото Брутният вътрешен продукт още веднъж спадна през първото тримесечие ", споделя пред организацията Берт Колин, старши икономист от еврозоната в ING банка. Според него стопанската система е настроена за (донякъде късно) начало на отскока от пандемията, което значи, че сегашната картина ще се промени бързо.
Далеч обратно от Съединени американски щати и Китай
Бавното справяне с пандемията и неуредиците с имунизациите при започване на годината доведоха до сензитивно закъснение на европейската стопанска система от тези на Съединени американски щати и Китай. Пекин регистрира рекорден годишен растеж от 18.3% за първите три месеца, само че базата беше прекомерно ниска, тъй като азиатската стопанска система беше ударена от ковид при започване на предходната година.

За разлика от еврозоната и Европейски Съюз стопанската система на, което се дължи основно на повишените потребителски и държавни разноски вследствие на признатия следващ пакет от фискални тласъци - този път за 1.9 трлн. $. Това дава предпоставки за упования за още по-голям растеж през второто тримесечие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР