Икономиката на Европейския съюз се възстановява от предизвиканата от пандемията

...
Икономиката на Европейския съюз се възстановява от предизвиканата от пандемията
Коментари Харесай

Прогноза: Икономиката на ЕС се възстановява, но темпът на ра...

Икономиката на Европейския съюз се възвръща от провокираната от пандемията криза по-бързо от предстоящото. Това е записано в есенната икономическа прогноза на Европейски Съюз за 2021 година Очаква се стопанската система на общността да продължи да отбелязва напредък макар засилващите се провокации и да реализира ритъм на напредък от 5%, 4,3% и 2,5% надлежно през 2021 година, 2022 година и 2023 година Тази прогноза зависи в огромна степен от два фактора: развиването на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането се приспособява към бързото възобновяване на търсенето след повторното отваряне на стопанската система. България е една от дребното страни, за които са занижени упованията за стопанската система <210> през тази година.

С съвсем 14% в годишно изражение темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз през второто тримесечие на 2021 година бе най-високият регистриран до момента. Толкова висок, колкото невижданият спад на Брутният вътрешен продукт през същия интервал предходната година по време на първата вълна на пандемията. През третото тримесечие на 2021 година стопанската система на Европейски Съюз възвърна равнището си на продуктивност преди коронавирус и мина от възобновяване към напредък.

Този напредък ще продължи да бъде подтикван от вътрешното търсене. Подобряването на пазарите на труда и предстоящото понижаване на спестяванията следва да допринесат за опазване на устойчиво движение на разноските от страна на потребителите. Прилагането на Механизма за възобновяване и резистентност също стартира да играе значима роля за стимулирането на частните и обществените вложения.

Въпреки това, наклонността на стопански напредък се сблъсква с нови провокации. Пречките и разтърсванията в предлагането в международен мащаб затрудняват активността в Европейски Съюз, най-много в неговия мощно интегриран индустриален бранш. Освен това, след внезапен спад през 2020 година, цените на силата, най-много на природния газ, се усилиха с тревожни темпове през последния месец и понастоящем са много над нивата отпреди пандемията. Това ще повлияе негативно на потреблението и вложенията.

Пазарът на труда ще продължи да се усъвършенства. В прогнозата се планува заетостта в Европейски Съюз да нарасне с 0,8% тази година, с 1% през 2022 година и с 0,6% през 2023 година

В документа е посочено още, че краткотрайният ценови напън в международен мащаб води до инфлация, чието ниво е най-високо от 10 години насам. Очаква се инфлацията в еврозоната да доближи връх от 2,4% през 2021 година, преди да намалее на 2,2% през 2022 година и на 1,4% през 2023 година, защото се предвижда цените на силата последователно да се стабилизират. Що се отнася до Европейски Съюз, планува се инфлацията през 2021 година да бъде 2,6%, през 2022 година - 2,5%, а през 2023 година - 1,6%.

Икономисти регистрират, че макар негативното влияние на пандемията върху икономическата интензивност, което понижа доста, COVID-19 към момента не е надвит и възобновяване зависи в огромна степен от развиването на заболяването както в границите на Европейски Съюз, по този начин и отвън него. На фона на неотдавнашното внезапно нарастване на случаите на инфектирани в доста страни не може да се изключи повторното въвеждане на ограничавания, които оказват влияние върху икономическата активност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР