Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство

...
Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство
Коментари Харесай

Главчев: Необходими общи усилия за икономическото развитие на пограничните общини

Икономическото развиване на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха измежду тематиките на диалога на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев с кмета на Димитровград Владица Димитров.

С поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в Димитровград стартира формалното посещаване в Сърбия на Главчев и водената от него парламентарна делегация.
Първата среща на българските парламентаристи беше с кмета на Димитровград Владица Димитров и с общински съветници. В нея взе участие и заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич.

На диалога Димитър Главчев означи, че са нужни общи старания за икономическото развиване на пограничните общини и че нашата страна ще работи дружно с управляващите в Белград за задълбочаване на трансграничното съдействие. Той акцентира, че броят на българските туристи в Ниш, Белград, Босилеград и Димитровград нараства и това способства за напредъка на тези общини.

Владица Димитров уточни, че изненадващо през последните години туризмът се е оказал главен занаят на локалното население и туристите са най-вече от България. Активният интервал за туристически визити е от октомври до май и на процедура сред 5000 и 10000 души идват всеки месец в града, означи той. По думите му визитата на българската парламентарна делегация е причина за бъдещо положително съдействие. Между българи и сърби в никакъв случай не е съществувало напрежение, ние желаем да бъдем съединителната тъкан сред двете страни, акцентира Владица Димитров.
Правата на българското национално малцинство в Сърбия също бяха тематика на диалога. България поставя и ще продължи да поставя грижи и да пази правата и свободите на българското малцинство, съобщи Димитър Главчев, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. Той акцентира, че проблемите ще бъдат решавани в деен разговор сред двете страни. По думите му българската и сръбската страна ще продължат да работят за преквалифициране на учителите и за основаване на всички предпоставки правата на българското малцинство, залегнали в законодателната система на Република Сърбия, да се ползват на процедура.

Председателят на Народното събрание означи, че образованието би трябвало да бъде неоспорим приоритет. Като позитивна стъпка в тази посока той уточни отпечатването на 26 учебника за потребностите на учениците от българското национално малцинство и идното печатане на още 14.

Председателят на Народното събрание съобщи, че страната ни поддържа интеграцията на Република Сърбия в Европейския съюз при осъществяване на откритите критерии и условия. България е подготвена да оказва експертна помощ и да споделя своя опит, в случай че има потребност и предпочитание от сръбска страна, добави той.
Заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич съобщи, че Сърбия поставя изключителни старания и организира такава политика, че всички жители да се усещат изцяло равноправни, без значение от религия и националност. Работим за това всички права на жителите да бъдат спазвани, акцентира той.

След диалозите в Димитровград българската делегация посети Нешков връх и сервира цветя на общата костница на починалите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.
Днес българските парламентаристи ще се срещнат в Ниш с кмета Дарко Булатович, с регионалния шеф, с ръководителя на общинския съвет и с депутати от този регион. Предвидено е в Генералното консулство на България в Ниш Димитър Главчев да беседва с представителите на българското национално малцинство.

В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за другарство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за другарство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и ръководителят на ПГ на Политическа партия ВОЛЯ Гергана Стефанова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР