Икономическият растеж във Великобритания е бил по-слаб от очакваното през

...
Икономическият растеж във Великобритания е бил по-слаб от очакваното през
Коментари Харесай

Неочаквано забавяне на икономическия растеж във Великобритания

Икономическият напредък във Англия е бил по-слаб от предстоящото през първото тримесечие. Той е 0,8 на 100 по отношение на 1,3 на 100 през последните три месеца на предходната година, демонстрират данни на Националната статистическа служба (ONS), представени от Ройтерс и Франс прес.

През март брутният вътрешен артикул (БВП) даже се е свил с 0,1 на 100. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, чакаха напредък от 1,0 на 100 през първото тримесечие и застоялост през март. 

Покачването на Брутният вътрешен продукт през първите три месеца на годината е било тласкано от хотелиерството, превоза, фирмите за човешки запаси и туроператорите, само че настъпилият спад в бранша на услугите (-0,2 на сто) и производството е оказал напън над растежа през март, отбелязва статистическата работа. 

Британската стопанска система потъна с историческите 9,3% през 2020 година и набъбна със 7,4% през 2021 година - най-бързата смяна измежду страните от Г-7 по време на пандемията. На месечна основа в този момент Брутният вътрешен продукт на Англия е с 1,2% под предковидното ниво от февруари 2020 г. 

Икономистите във Англия обаче предизвестяват за възходящ риск от връщане към рецесията, защото войната в Украйна изостря съществуващия постпандемичен напън, който съгласно " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) ще тласне инфлацията над 10% до края на годината, предава Българска телеграфна агенция. 

Правителството на премиера Борис Джонсън се намира под политически напън да обезпечи по-голяма поддръжка за семействата да се оправят с растящите сметки за сила и други неща от първа нужда, което към този момент провокира съвсем рекорден спад на потребителското доверие. 

Вчера Националният институт за стопански и обществени проучвания (NIESR) заяви, че чака спад на английския Брутният вътрешен продукт през третото и четвъртото тримесечие, което значи изпадане в техническа криза. 

Миналия месец Международният валутен фонд предвижда, че идната година Англия ще бъде с най-слаб напредък и най-силна инфлация измежду огромните развити стопански системи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР