Икономическият растеж в еврозоната се забави до 0,2% през първото

...
Икономическият растеж в еврозоната се забави до 0,2% през първото
Коментари Харесай

Растежът в еврозоната се забавя заради войната в Украйна и пандемията

Икономическият напредък в еврозоната се забави до 0,2% през първото тримесечие по отношение на предходното, а инфлацията остана рекордно висока през април на фона на пандемията и войната в Украйна, заяви Евростат.

От октомври до декември растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) е достигнал 0,3% за 19-те страни, споделящи единната валута.

За Европейския съюз като цяло Брутният вътрешен продукт е повишен с 0,4% през първото тримесечие след 0,5% през последните три месеца на 2021 година, съгласно предварителните оценки на европейската статистическа работа.

След три тримесечия на позитивни стойности, темпът на напредък през годината въпреки всичко остана със мощна възходяща наклонност: В съпоставяне с първото тримесечие на 2021 година растежът се е нараснал с 5 % за еврозоната и с 5,2 % за Европейски Съюз.

Сред огромните страни Испания и Германия означиха растеж на стопанските системи си, надлежно, с 0,3 % и 0,2 % през първите три месеца на годината на тримесечна база - число, което е надалеч по-малко от авансово плануваното. Франция означи застоялост (0%), а Италия спадна (-0,2%).

Повишаването на цените води до неустойчивост

Икономиката е изключително затруднена от повишението на потребителските цени, изключително в енергийния бранш, което е обвързвано с войната в Украйна. По данни на Евростат през април инфлацията в еврозоната остава на рекордно високо ниво от 7,5% за една година.

Тези данни са най-високите, регистрирани от европейската статистическа работа, откогато индикаторът е оповестен за първи път през януари 1997 година От ноември насам инфлацията чупи нов връх всеки месец.

През април, както и през предходните месеци, най-голям ритъм на повишаване бе регистриран при цените на силата (38%). Това нарастване обаче леко се забави спрямо март, когато доближи 44%.

Въпреки това повишаването на цените в други браншове се форсира. При питателните артикули (включително алкохол и тютюн) то доближи 6,4% след 5% през март. В индустрията то набъбна до 3,8% (+0,4 пункта по отношение на март). Същата наклонност се следи и при услугите - 3,3% (+0,6 пункта).

Високата инфлация се отразява на политиката и стопанската система на страните членки, защото държавните управления отпускат парични помощи за засегнатите семейства.

Германия отстранява таксата за поддръжка на възобновимата сила от сметките за електричество, което икономисва на четиричленно семейство към 300 евро годишно. Индустриалният профсъюз IG Metall в страната предлага 8,2% годишно нарастване за стоманопроизводителите в страната, които стартират договаряния за заплатите.

Свиване не може да бъде изключено

В началото на април централната банка на Испания съобщи, че стопанската система към момента не се е възстановила до равнищата отпреди пандемията, а войната в Украйна единствено утежни ситуацията.

Въпреки че може да се чака нищожен растеж, съгласно анализатори не може да се изключи стесняване, а Испания може би ще би трябвало да изчака до 2024 година, с цел да усети първите съществени признаци на възобновяване.

" Влиянието на спора ще бъде съсредоточено през второто тримесечие съгласно нашия централен сюжет, който не включва ескалация ", съобщи основният икономист на Bank of Spain Анхел Гавилан.

Според Гавилан инфлацията, която през март доближи 9,8% на годишна база, ще се задържи към 10% до лятото, когато би трябвало да стартира да понижава.

За цялата 2022 година инфлацията би трябвало да доближи 7,5% - два пъти повече от предходната прогноза на банката за 3,7%, преди последователно да спадне до 1,6% до 2024 година, счита той.

Междувременно опасенията от още по-високи цени на отоплението, електрическата енергия и горивата за коли са един от факторите, които възпират европейските държавни управления да решат да спрат вноса на сила от Русия като част от глобите поради нашествието на Кремъл в Украйна, разяснява Евронюз.

Инфлацията оказва също по този начин противен напън върху Европейската централна банка да прегледа опцията за повишение на лихвените проценти през идващите месеци.

По-високите лихвени проценти за потушаване на инфлацията биха могли да натежат и на възобновяване, което беше разтърсено от енергийната рецесия, войната и последните огнища на COVID-19.

Въпреки това президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи по-рано през април, че банката ще увеличи лихвените проценти " известно време след " приключването на напъните за стимулиране на пандемията по-късно тази година.

Банката се придържа към еволюционен метод, съобщи Лагард, като добави, че опитът със стимулиращите покупки е посочил, че " гъвкавостта ни служи добре ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР