Икономическият растеж, отчетен през последните три години, може и да

...
Икономическият растеж, отчетен през последните три години, може и да
Коментари Харесай

Икономическият растеж е далеч от нужния, за да се стигнат другите страни от ЕС, смятат от БАН

Икономическият напредък, регистриран през последните три години, може и да наподобява висок на фона на междинния за страните от Европейски Съюз, само че към момента е надалеч от мечтаните равнища, нужни за обезпечаване на догонващо развиване. Това е един от главните заключения в Годишния отчет на Института за стопански проучвания (ИИИ) при Българска академия на науките за икономическото развиване и политики в България за 2019 г, който беше показан през днешния ден.

В документа се споделя, че с цел да има по-осезаем напредък на приходите, което да докара до понижаване на общественото напрежение, българската стопанска система следва да генерира най-малко 5% растеж годишно.

Ръководителят на екипа, писал отчета доцент доктор Виктор Йоцов уточни, че растежът на Брутния вътрешен артикул (БВП) за 2018 година е 3.1% и е над междинния за страните от Европейски Съюз, само че е и измежду най-ниските всред новите страни членки на съюза. " Независимо от общо взето позитивните стопански вероятности, запазването на актуалните темпове на стопански напредък значи, че доближаването със междинния приход на глава от популацията на Европейски Съюз остава надалеч в бъдещето ", заключи той.

Изчисленията на икономистите на Българска академия на науките сочат, че в случай че се запазят сегашните темпове на напредък, достигането на 75% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от междинното за Европа ще отнеме повече от 30 години, а за цялостно равнене ще са нужни 44 години. Тяхната прогнозата е, че през 2019 година икономическият напредък леко ще се забави и вероятно може да продължи да пораства по-осезаемо през идната година.

Инфлацията е здравословна

Инфлация от порядъка на към 3% не е плашеща, даже е здравословна, считат икономистите на Българска академия на науките, тъй като трите следващи години на дефлация съществено са повлияли на производителите в страната.
В коментара си за финансовия бранш доцент доктор Виктор Йоцов уточни, че се вижда наклонност на редовно подценяване на приходната част на бюджета. Добрата вест обаче била, че се е поставил завършек на наклонността на спад на приходите като дял от Брутният вътрешен продукт.

През 2018 година е записано нарастване при всички приходни индикатори, изключително при данъчните доходи, в резултат на увеличеното вътрешно ползване, увеличената интензивност на икономическите сътрудници и ограниченията на приходните администрации за възстановяване на събираемостта и битката с контрабандата. В същото време се вижда, че структурата на данъчните доходи остава относително непроменена, като косвените налози имат сериозен превес. " Разликата ни с европейските страни е, че там директните и косвени налози са съвсем изравнени ", съобщи икономистът.

Няма смяна в посоката на развиване на банковия бранш

Анализът на банковия бранш демонстрира, че той продължава да се развива във към този момент откритата от последните години посока – облагата в системата се усилва, концентрацията нараства, а кредитната интензивност остава надалеч от предкризисните равнища, макар продължаващото намаляване на лихвите и усилването на икономическата интензивност в страната. На фона на сдържаните настройки на бизнеса, главен принос за повишаване на кредитната интензивност в корпоративния сегмент има запазването на кредитната политика на комерсиалните банки, акцентира доцент доктор Григор Сарийски.

По думите му акцентът на 2019 година и идващите няколко години ще бъде присъединението на България към банковия съюз и подготовката за включване в еврозоната.

По отношение пазара на труда икономистите от Българска академия на науките показват, че вътрешните запаси за увеличение броя на заетите са съвсем изчерпани, изключително по линия на активиране на обезкуражените и общо на неактивните, които биха желали да работят. Наблюдава се физически дефицит на работна мощ в някои региони при засилената сегментация на заетостта.

Работодателското търсене също понижава интензивността си, съобщи проф. доктор Победа Луканова, създател на тази глава от отчета. Освобождават се наети, които в минали интервали са привличани и арестувани посредством по-високи заплати, добави тя. По думите й предстоящата позитивна инфлация и през идващите 3 години още веднъж слага условието от актуализирани обществени политики за отбрана на трудовите хонорари и приходите на популацията.

Структурните недостатъци на стопанската система

В частта на отчета, отдадена на структурните несъответствия и опасности за стопанската система, се споделя, че са налице избрани структурни недостатъци на българската стопанска система, които значително са присъщи за всички страни с догонващо развиване от Централна и Източна Европа и оказват въздействие върху нейното положение, без значение от въздействието на външните фактори

Според доцент доктор Даниела Бобева от ИИИ при Българска академия на науките лимитираните вложения – локални и/или частни, директни задгранични вложения и капиталов заем, не могат да бъдат изцяло обезщетени от нискоефективните обществени вложения, които в огромната си част зависят от притока на европейски средства, тъй че да обезпечат задоволително устойчива на циклични съмнения вътрешна икономическа среда. И защото българската стопанска система доближава евентуален напредък на доста по-ниски нива от предкризисния интервал, опциите за превъзмогване на забавянето в процеса на догонване на европейската стопанска система при настоящата конструкция на стопанската система са към този момент изчерпани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР