Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и

...
Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и
Коментари Харесай

Икономист: Разходите в бюджета се увеличават с 18% след актуализацията

" Икономическият напредък няма по какъв начин да е 2,9% при инфлацията и прекъснатите вериги на доставки. Много шокове са скрити под килима, като да вземем за пример нарастването на парното. Не е добре ограниченията да закъсняват, само че би трябвало и да бъдат завършени в точния момент. Разходите в бюджета се усилват с прекомерно бързи темпове - с актуализацията те ще са 18%. Това е прекалено много над регистрираната инфлация и е проинфлационна мярка ". Това съобщи доцент Григор Сарийски от Институт за стопански проучвания на Българска академия на науките за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

По думите му ще би трябвало да има ограничения, които излизат отвън обсега на сегашните проекти. " Има загуба на баланс. При състояние, че стоките влизат у нас с високи цени, към 40% е нарастването на цените и от производител, няма по какъв начин да няма догонване. Напрежението излиза през кошницата на потребителя ", безапелационен е той. И добави, че едвам 6% съумяват да наваксат с разноските ", изясни той.

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, някои от ограниченията са изцяло непотребни, други доста тежко административни и проинфлационни. " Не изясняват стопиране на потреблението. Всяко отсрочване на държавна поддръжка води до деформиране - това се видя при горивата. Търговците се приготвиха добре за тази отстъпка, същото важи и за хляба. Бюджетът не таргетира избрани капиталови браншове ", акцентира той.

Според него инфлацията в идващите месеци ще доближи 16,5%. " Започваме да сътворяваме вътрешна инфлация. Мерките, които имахме преди месеци, бяха в унисон с външната инфлация. В някои браншове в този момент се следи структурна инфлация. Това е реакцията на вътрешния пазар на ограничения, които са единствено за нас ", изясни Райков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР