Икономическият и социален съвет на ООН (ECOSOC) гласува в подкрепа

...
Икономическият и социален съвет на ООН (ECOSOC) гласува в подкрепа
Коментари Харесай

Изключиха Иран от Комисията на ООН по статута на жените

Икономическият и обществен съвет на Организация на обединените нации (ECOSOC) гласоподава в поддръжка на импортирана от Съединени американски щати резолюция за изключване на Иран от Комисията на Организация на обединените нации по статута на дамите поради нарушение на правата на дамите, съобщи Франс прес.

За резолюцията гласоподаваха 28 страни. Осем бяха срещу, измежду които и Русия. Шестнадесет се въздържаха.

В резолюцията се споделя, че ECOSOC показва " сериозна угриженост от дейностите на държавното управление на Ислямска република Иран от септември 2022 година насам, ориентирани към непрекъснато подкопаване и все по-голямо угнетяване на човешките права на дамите и девойките, в това число правото на независимост на изложение, постоянно с потреблението на несъразмерна мощ ".

" Съветът взема решение да в профил Ислямска република Иран от състава на Комисията по ситуацията на дамите с неотложно деяние за остатъка от мандата ѝ през 2022-2026 година ", се споделя в документа.

Комисията по ситуацията на дамите (КПСЖ) е основният междуправителствен орган в света, който се занимава извънредно с поощряване на равенството сред половете и овластяването на дамите. Тя е функционална комисия на Икономическия и обществен съвет (ИКОСОС) и е основана през юни 1946 година

Комисията включва представители от 45 страни, които се избират от Икономическия и обществен съвет за период от четири години.

В същото време Икономическият и обществен съвет е главният орган, който дава отговор за координацията, прегледа на политиката и правенето на рекомендации по стопански, обществени и екологични въпроси. Съветът се състои от 54 членове, които се избират от Общото заседание за период от три години.

От средата на септември в Иран има безредици поради гибелта на младо момиче, Махса Амини, откакто е била арестувана от полицията. Жителите упрекват чиновниците на правоприлагащите органи за гибелта на Махса. Иранските дами започнаха всеобщо да разгласяват в обществените мрежи видеоклипове, в които се подстригват и изгарят хиджабите си.

В рамките на два месеца и половина митингите получиха коренен темперамент. Почти всеки ден има набези над духовници и чиновници на силите за сигурност. В края на октомври и началото на ноември в Иран бяха осъществени две терористични набези - първото в град Шираз, а второто - в дребен град в провинция Хузистан, в южната част на страната. Терористите откриха огън с полуавтоматични оръжия по групи цивилни и полицейски чиновници.

Иранските управляващи упрекват западните страни, че поддържат протестиращите, които разпространявли " подривни, антиирански послания в своите медии " и призовавали иранското население да прави революционни дейности и да смъкна държавното управление в страната. Правоохранителните органи правят всеобщи арестувания на лица, за които настояват, че са вербувани от западни разследващи служби, Израел и Саудитска Арабия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР