Икономическите загуби от липсата на профилактика за инфекциозни заболявания в

...
Икономическите загуби от липсата на профилактика за инфекциозни заболявания в
Коментари Харесай

Новата икономика: Цената на здравето

Икономическите загуби от неналичието на профилактика за инфекциозни болести в България не са били изследвани в дълбочина досега, с изключение на в някои изолирани случаи, като множеството създатели се концентрират върху резултатите върху здравето на пациентите. Последиците от ниски равнища или отводи от имунизиране обаче имат и чисто стопански резултати, изразявани посредством по-високи разноски за опазване на здравето и здравни услуги, за медикаменти, обществени разноски под формата на разноски за грижи за заболели родственици, за обществени услуги и пенсии, се споделя в анализ на

Най-големи разноски за стопанската система пораждат при увреждане или гибел на разположение. Изследването на ИПИ показва опит за оценка на тези разноски. Използван е методът на оценка на различните разноски при разнообразни допускания в два обособени сюжета. За всеки тип разноски остойностяването се базира на данни за 2022 година, където такива са налични. За оценка на икономическата стойност на човешкия живот е употребен методът на оценка на актуалната стойност на загубите на приходи от трудова активност. Резултатите демонстрират, че при разнообразни епидемиологични сюжети и допускания загубите за българската стопанската система биха варирали сред 1,6 и 17,4 милиарда лв.. Значителен дял – над 64% от тези загуби са свързани с вероятността от инвалидизиране, а 34% – от гибел. В този смисъл здравните разноски за лекуване и грижа за пациентите са незначителни спрямо тези от трайни увреждания и от загубата на човешки живот. Ваксините са потвърдено средство за ограничение на преждевременната смъртност от инфекциозни болести, те са релативно на ниска цена метод за справяне и ограничение на епидемии и пандемии, само че с изключение на чисто здравен, използването им има и доста мощен удобен стопански резултат, акцентират от ИПИ.
Икономическите резултати
Икономическите резултати от едни ниски равнища на имунизиране са директно свързани с вероятността от нараснала заболеваемост и смъртност измежду пациентите. Те се отразяват директно върху разноските за опазване на здравето, за обществени прехвърляния и обществени услуги и носят след себе си различни разноски под формата на загуба на бъдеща продуктивност и приходи. Целта на актуалното проучване е да прегледа какви са вероятните резултати от настъпване на зараза от инфекциозно заболяване с избрани параметри и какви загуби би претърпяла българската стопанска система от нея. Анализът се основава на редица допускания в границите на два сюжета, които дават опция за парична оценка на тези разноски. Направените калкулации и заключения могат да послужат при установяване на здравната политика в битката със заразните заболявания и вземането на решения при избор на ефикасни способи за понижаване на икономическите загуби.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР