Икономическите последствия причинени от пандемията завлякоха Испания в най-дълбокия спад

...
Икономическите последствия причинени от пандемията завлякоха Испания в най-дълбокия спад
Коментари Харесай

Испания е на ръба на опасен икономически капан

Икономическите последици породени от пандемията " завлякоха " Испания в най-дълбокия спад в еврозоната. Отговорът на държавното управление, водено от премиера Педро Санчес, заплашва да тласне стопанската система в италианския капан на муден напредък и висок дълг, написа Bloomberg.

" Испания е изправена пред сериозен риск ", сподели Фернандо Фернандес, професор по стопанска система в IE Business School в Мадрид. " Последният път рецесията ни удари фрапантно, само че реагирахме. Сега няма сериозна полемика за икономическите промени, от които страната има потребност. Рискът от пропусната опция е доста огромен. "
 Най-големият заемодател на Испания записва растеж на облагата от 300%
Най-големият заемодател на Испания записва растеж на облагата от 300%

Бъдещата най-голяма банка в страната - Bankia обаче има проблеми, като нейната облага се срина със 79%

Бизнесът в страната се тревожи за бъдещето си. Делът на дребните компании, притиснати от събитията и с компликации при погашение на наеми и задържане на личния състав, е по-висок, в сравнение с в Германия, Франция и Италия.

Според икономисти Испания би трябвало да обърне внимание върху пазара си на труда, който от години е на едно от най-високите нива на безработица в Европа. Те приканват за промени, които ще улеснят фирмите да порастват и да наемат повече чиновници. Испания има някои от най-малките компании в района, което ги е оставило финансово уязвими и неспособни да устоят на шока.

И Испания, и Италия ще получат огромен фискален подтик от идната година, когато Европейският съюз ще насочва милиарди средства към държавите-членки като част от пакета за помощ, контрактуван тази година. Двете стопански системи ще бъдат най-големите получатели.

Но двете страни имат опит в неефективно консумиране на средства от Европейски Съюз. Икономистите и бизнес водачи в Испания желаят да има направени подробни проекти, с цел да се подсигурява, че тласъците ще имат доста влияние в дълготраен проект.

Прогнозира се тази година стопанската система да се свие с 12% и да си възвърне едвам половината загуба през 2021 година Дългът се усилва и се чака безработицата да се движи към 20% най-малко през идващите няколко години.

Въпреки проблемите си, средносрочната вероятност на Мадрид остава не толкоз неприятна, спрямо тази на Рим. Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт на Италия е надалеч по-високо и стопанската система едвам се разраства, даже преди пандемията. Производителността на глава от популацията в Италия - решителен мотор на растежа - евентуално ще остане под тази на Испания след пандемията, споделя Игнасио де ла Торе, основен икономист в Arcano Partners в Мадрид. Goldman Sachs Group също е по-оптимистична за Испания, в сравнение с за Италия в средносрочен проект, като се базира на капиталовите проекти на първата, както и на евентуалния напредък и устойчивостта на дълга.

" Способността на страните да употребяват Фонда за възобновяване за стимулиране на растежа ще бъде решаващият фактор, който би трябвало да се следи през идващите месеци ", споделят икономисти.
 Испания се обрисува като новото проблематично дете в Европа
Испания се обрисува като новото проблематично дете в Европа

Страната ще се възвърне изцяло от икономическите вреди чак през 2024

За мнозина обаче в Испания има възприятие, че дежавю, обвързвано с Италия. Преди десетилетие и двете бяха изпаднали в дълговата рецесия, която заплашваше да раздра еврозоната.

Когато жилищна рецесия заплаши да смъкна банковата система на Испания през 2012 година, държавното управление прокара непопулярни промени във финансовия бранш и пазара на труда, показвайки, че Мадрид може да вземе твърди решения. Това оказа помощ за о половин десетилетие на мощен стопански напредък и ускори доверието на пазара.

Бившият министър-председател Мариано Рахой обаче получи поддръжката на болшинството от депутатите през 2012 година, а Санчес е в доста по-слаба позиция. Някои министри приказват за анулация на измененията на пазара на труда на Рахой, които не се харесват на доста леви гласоподаватели.

Някои бизнеси се тормозят, че анулацията на тези промени може да изпрати обръщение до интернационалните вложители, че Мадрид е фокусиран върху преосмислянето на минали политически борби. Икономистите приканиха законодателите да подобрят тези промени на пазара на труда, а не да ги анулират.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР