Икономическата ситуация в света като цяло през последните месеци може

...
Икономическата ситуация в света като цяло през последните месеци може
Коментари Харесай

Кога златото ще замени долара като „тихо пристанище“ при криза

Икономическата обстановка в света като цяло през последните месеци може да се назова " неуверена ", а в последно време се заприказва настойчиво даже за криза. Много вложители, изключително по-големите, само че и освен, към този момент се питат дали е пристигнало време да се влага в " сигурни " активи, като " благородни " метали, и по особено злато и сребро.

Докато обстановката в света не стане прекомерно сложна, златото и среброто няма да могат да заменят $ като " несъмнено леговище " или " безшумно пристанище " за вложителите. Това разяснява известният интернационален вложител Джим Роджърс, в изявление за РИА Новости.

Джим Роджърс е един от най-известните финансисти и вложители в света. Преди няколко години стартира да влага на съветския пазар. По-специално, той е придобил значителен пакет акции в съветския производител на изкуствени торове " Фосагро " и влезе в Борда на шефовете на компанията.

Роджърс счита, че високата волатилност на международните пазари носи опасности да се стигне до мощен спад в цената на златото и на среброто.

" Мисля, че ще намеря подобаващ миг да купя още веднъж " благородни " метали и в случай че цените са на настоящите равнища, тогава бих купил сребро, тъй като е по-евтино ", споделя вложителят.

В същото време, по неговите думи, възбраната за импорт на злато от Руската федерация в редица страни, няма по какъв начин да бъде ефикасна.

" Що се отнася до петрола, зърното или златото , да вземем за пример, може отвън Русия да не знаете те чии са, т.е. от кого тъкмо купувате. Освен това, по всяка възможност ще се намерят купувачи, подготвени да ги купят на атрактивна цена ", споделя специалистът.

Говорейки за петролния пазар, Роджърс също по този начин счита, че желанието на Западните страни да слагат " таван " на цената на съветския нефт е " непостижимо ".

" Такива ограничения, в случай че погледнем обратно във времето, към този момент са били въвеждани. Те може да сработят за месец-два, само че ще има метод да се заобиколят глобите и обстановката ще се възстановява ", счита американският вложител, предава Money.

В същото време цените на петрола, съгласно Роджърс, може да се намалят, а вложенията в петролния бранш в този момент не са сигурни. " Ако обстановката в Украйна се възстановява, цената на петрола ще падне малко под 100 $ за барел, а в случай че международната стопанска система остане в настоящето нежелано положение, цената на петрола ще тръгне още надолу, тъй като търсенето му ще намалее ", изяснява специалистът.

Освен това, оценявайки обстановката на енергийния пазар световно , Роджърс откроява възходящите проблеми в Европа, на фона на недостига на синьо гориво заради отхвърли от съветски газ, и в същото време незадоволителните доставки в Близкия изток и Съединени американски щати.

" Европейският съюз ще има (големи) проблеми през зимата и през идната година, които ще продължат, до момента в който се откри нужното количество енергоносители ", счита специалистът.

Едновременно с това, известният финансист отбелязва възходящото напрежение в връзките сред Китай и Съединените щати, като показва, че изострянето на връзките, съгласно него, не носи полза за нито една от двете страни.

" Не бих желал да виждам това. Не е добре и за Китай, и за Съединени американски щати, само че когато страните имат проблеми, политиците нормално упрекват чужденците. Боя се, че всичко това още се утежни ", обобщава американският вложител.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР