Икономическата реформа на принц Мохамед Бин Салман - Vision 2030,

...
Икономическата реформа на принц Мохамед Бин Салман - Vision 2030,
Коментари Харесай

Борсовият дебют на Saudi Aramco е въпрос на време, твърдят от Саудитска Арабия

Икономическата промяна на принц Мохамед Бин Салман - Vision 2030, планува ликвидация на редица държавни предприятия и намаляването зависимостта на страната от износа на нефт

© Handout Още по тематиката
Saudi Aramco влага в петролни рафинерии в търсене на нови пазари

Компанията подхваща тези стъпки заради опасенията за стесняване на пазара на горива
19 юни 2018
Борсовият дебют на Saudi Aramco може да се отсрочи за 2019 година

Няколко огромни града не престават да се борят за листването на петролния колос
12 мар 2018
Saudi Aramco се приготвя за излизане на борсата

Най-голямата енергийнa компания в света чака рекордно висока пазарна оценка
22 яну 2018
Приватизацията на част от Saudi Aramco върви постепенно

Бюрокрацията и усложнената правна рамка са главните аргументи за мудността на програмата на Саудитска Арабия за продажба на държавни активи
6 дек 2017 Саудитска Арабия се придържа към желанието си да направи националната Saudi Aramco обществена, само че листването ще се извърши, " когато самата петролна компания реши, при оптимални условия ". Това излиза наяве от изказване на държавното управление, което идва след спекулации, че едно от най-очакваните борсови листвания в историята може да не се реализира.

Листването ще бъде реалност ... все в миналото

Доклад на Reuters обаче демонстрира, че препоръчаното локално и интернационално листване е било анулирано, а финансовите консултанти, работили по него, също са прекратили работата си.
Хора, близки до договорката, споделят пред Financial Times, че до момента в който плануваното листване е било замразено, консултантите не са били публично отстранени. Халид ал-Фалих, саудитският министър на енергетиката, акцентира в четвъртък сутринта, че " спекулациите за това, че общественото предложение се анулира, са неоснователни ".

Той добави, че до момента в който държавното управление е ангажирано с листването, това по кое време ще се случи то зависи от редица фактори, в това число от " подобаващите пазарни условия ".

Ал-Фалих означи също, че с цел да се приготви за листването, саудитското държавно управление е " подхванало предварителни ограничения ", които включват нов закон за налога върху нефта и природния газ, смяна на дълготрайната концесия на Saudi Aramco върху ресурсите на страната, както и назначението на нов директорски съвет. Тези ограничения " ще защитят ползите на компанията и бъдещите акционери ".

Въпрос на време

" Документът за концесията внася убеденост в вложителите. В противоположен случай постоянно съществуват опасения, че държавното управление може да размени Saudi Aramco или даже да основе нова петролна компания ", разяснява Елън Уалд, шефът на Transversal Consulting.

Публичното предложение към този момент изостава от първичния си график, а предишния месец компанията предизвести, че се чака закъснение, откакто основният изпълнителен шеф Амин Насер сподели в изявление, че договорката със Sabic " несъмнено ще повлияе на времевата рамка ".

През юни той разяснява пред Financial Times, че държавното управление едвам в този момент ще преценя дали да прави компанията обществена в прорез с до момента оповестените проекти. Саудитска Арабия разгласи, че желае да продаде 5% дял от Saudi Aramco, най-големия в света производител на нефт, като част от икономическата промяна на принц Мохамед бин Салман Vision 2030.

Стратегията планува ликвидация на редица държавни предприятия и да се понижи зависимостта на страната от износа на нефт. Според наследника на трона компанията ще бъде оценена на 2 трлн. $, само че анализаторите се съмняват, че ще получи такава оценка. Компанията все още не е посочила и никакво предпочитание за бистрота, нейни доклади не са оповестени. Инвеститорите вършат груба оценка, като считат добития нефт по цената му. По информация на Bloomberg от пролетта компанията има близо 34 милиарда $ за първото полугодие на 2017 година и над 52 милиарда $ кеш - нещо, което обаче от Saudi Aramco дефинират като неопределено и отхвърлят да разясняват съгласно тях спекулации. В момента най-скъпата обществена компания в света е Apple с оценка от 1.04 трлн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР