Икономическата криза в момента не е присъда. В това е

...
Икономическата криза в момента не е присъда. В това е
Коментари Харесай

Караниколов: Бюджет не се раздава, защото някой се е събудил с идея за рейтинга си

Икономическата рецесия сега не е присъда . В това е безапелационен министър Емил Караниколов.

" Колелото е завъртяно. Въпросът е до каква степен и какъв брой ще продължи . Няма по какъв начин да имаме работеща стопанска система, в случай че нямаме здрави хора ", сподели в студиото на Българска национална телевизия Емил Караниколов, съгласно който стопанската система и на нашата страна и в международен мащаб не за първи път претърпяват рецесии и на този стадий не може да се каже дали тази ще е най-голямата. Проблемът е, че не може да се каже тъкмо какъв брой ще продължи .

Финансовите индикатори за второто тримесечие за страната ще бъдат зле и в действителност ще покажат какъв ще е мащабът на рецесията и то единствено на един първи стадий. Затова и препоръчаните до този миг ограничения и помощ от страна на страната са единствено първата стъпка , увери Емил Караниколов. Той призна, че ще има браншове от стопанската система, които страдат съществено, както и ще има работодатели, които въобще няма да се опитат и да аплайват по мярката 60/40 .

" Като ръководещи сме длъжни да преглеждаме най-лошия вид . Най-страшно би било да умират 1000 души дневно и рецесията да не премине до 6-7 месеца ", изясни министърът.

Не би трябвало бизнесът да чака обаче, че страната ще заплати 100% от заплатата на техния служащ . Не може и да се чака страната да заплаща на всички на калпак, в това число и на тези, които до този миг не са работили. " Няма подобен механизъм да можеш да окажеш помощ на всеки, толкоз на колкото на него му се желае ", отсече Караниколов и добави:

" Сега не е миг за популизъм. Бюджетът е един. Не е моментът да раздадем целия бюджет, единствено тъй като някой се е събудил с концепцията да си вдигне рейтинга ", сподели Караниколов.

За възобновяване на българската стопанска система от извънредно огромно значение ще имат на първо място външни фактори . " Колкото повече са забавят огромните предприятия в Европа, толкоз по-тежко ще е за българската стопанска система ", съобщи Караниколов и изясни за свързаността на стопанските системи в световен мащаб . Затова и битката с COVID-19 би трябвало да се води на световно равнище. Караниколов не изключи и вид рецесията да има резултат на бумеранг у нас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР