Икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, може да отприщи

...
Икономическата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус, може да отприщи
Коментари Харесай

Пандемията може да отприщи нова финансова криза

Икономическата рецесия, провокирана от пандемията от ковид, може да отприщи нова финансова рецесия. Това съобщи основният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт в изявление за Блумбърг.

„ Макар че рецесията не стартира като финансова, тя последователно се трансформира в огромна икономическа рецесия, която ще има съществени финансови последици. Предстои ни доста дълъг път “, разяснява Райнхарт.

Поела ролята на основен икономист на СБ през юни, тя е най-известна като съавтор на книгата за международната финансова рецесия „ Този път е друго. Осем века финансови безумия “. Тази книга донесе на нея и сътрудника и от Харвард Кенет Рогов международна известност в икономическите среди, като сега текста се е трансформирал в главния  източник на информация за държавните банкрути, рецесии, банкови провали, разпродажби на валути и други

„ Това е война. По време на война държавните управления финансират военните си разноски с както могат. В момента потребностите от финансиране са огромни “, съобщи тя в отговор на въпрос дали счита, че огромните стратегии за изкупуване на облигациите са безполезни, когато всички го вършат.

„ Ситуацията, в която се намираме сега, не е устойчива “, прибавя основният икономист на международната банка.

Коментарите на Райнхарт идват, след страните от Г-20 се съгласиха да удължат периода на самодейността за облекчение на дълга на най-бедните страни най-малко през първата половина на 2021 година От Световната банка обаче желаеха удължаването да бъде до края на идната година.

Почти 60% от дължимите от най-бедните страни пари, които би трябвало да бъдат платени тази година, са заеми от Китай, сочат данните на Световната банка. Пекин е отпуснал доста заеми на разрастващите страни при непрозрачни условия и по-високи лихви, в сравнение с държавните управления могат да си разрешат, съобщи през август президентът на финансовата институция  Дейвид Малпас.

Попитана за какво Китай не взе участие в програмата за облекчение на дълга, Райнхарт съобщи, че азиатската страна се придържа към самодейността, само че „ не напълно “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР