Икономическата активност в еврозоната се ускорява през февруари, показват предварителните

...
Икономическата активност в еврозоната се ускорява през февруари, показват предварителните
Коментари Харесай

Икономическата активност в еврозоната се ускори през февруари

Икономическата интензивност в еврозоната се форсира през февруари, демонстрират предварителните данни на изследователския институт IHS Markit, представени от FocusEconomics. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който институтът следи, се е повишил от 52.3 – през януари, до 55.8 през февруари, и отбелязва 5-месечен връх. Оптимистичният резултат е подсилен от забележителното ускорение на интензивността в бранша на услугите. Производството нараства с най-бързи темпове от последните три месеца, а растежът на новите поръчки доближи 6-месечен връх. В двата бранша се следи и засилено търсене на работна ръка, акцентира Масимо Басети, старши икономист на FocusEconomics.

Що се отнася до цените, разноските за вложени средства продължиха да порастват на фона на по-бързото наваксване на изоставането, отбелязва анализаторът, което докара до нов рекорден скок в цените на продукцията. Като цяло обаче бизнес оптимизмът се повиши, като фирмите чакат „ тесните места ” във веригите за доставки да бъдат облекчени и търсенето да продължи да пораства.

Ръстът на бизнес интензивността е най-отчетлив в двете най-големи стопански системи в Еврозоната - Франция, по този начин и в Германия. „ Силата на възобновяване на бизнес интензивността, чийто знак е PMI, дава несъмнено доказателство, че стопанската система е посочила окуражаваща резистентност пред вълната на Omicron. Засилването на инфлационния напън ще усили спекулациите за възходяща ястребова позиция на ЕЦБ ”, разяснява Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit. Мнението му се споделя от Берт Колийн, старши икономист в ING. „ Като цяло PMI сплотява доста детайли, които пораждат безпокойствие за средносрочната инфлация. Нарастването на показателя допуска, че зимният стопански спад може да бъде доста по-мек от предстоящото, натискът на пазара на труда продължава да се усилва, а вторичните резултати водят до по-широко основан ценови напън сега. Очаквайте това да усили „ ястребовият напън ” преди мартенското съвещание на ЕЦБ ”,предупреди икономистът.

Анализаторите от FocusEconomics чакат закрепените вложения да се усилят с 3.6% през 2022 година, което е с 0.5 процентни пункта по-ниско от прогнозата от предишния месец. Прогнозата е същата и за 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР