Иконите в катедралата “Света София ще бъдат запазени, съобщи говорителят

...
Иконите в катедралата “Света София ще бъдат запазени, съобщи говорителят
Коментари Харесай

Говорителят на Ердоган: Иконите в „Св.София“ ще бъдат запазени


Иконите в катедралата “Света София ” ще бъдат непокътнати, заяви представителят на турския президент Ибрахим Калън в особено изказване, съобщи БГНЕС. Той отхвърли и изказванията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на международното историческо завещание.

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконине, Калин заяви, че “ще останат “недокоснати ” за гледане на хора от всички вероизповедания ”.

В изявление за TRT World и BBC Калин акцентира, че превръщането на “Света София ”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има поддръжката на всички партии в Турция ”.

“Смяната на статута на катедралата има голямата поддръжка на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия ”, добави той.

В опит да отхвърли изказванията, че международното историческо завещание на ЮНЕСКО ще бъде „ засенчено или унищожено “ с решението на Ердоган, Калин заяви, че по линия на религиозната приемливост и взаимното общуване на другите религии в Турция през днешния ден съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин даде обещание всички гости да имат достъп до религиозното и историческо завещание на “Света София ” – освен до иконите, до и до неповторимата мозайка и фрески.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е планувана за 24 юли.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР