Икона на Свети Георги от Зографския манастир пристига в събота

...
Икона на Свети Георги от Зографския манастир пристига в събота
Коментари Харесай

Икона на Св. Георги от Зографския манастир пристига в София

Икона на Свети Георги от Зографския манастир идва в събота вечерта в София. Тя ще бъде тържествено посрещната в столичния храм " Св. Св. Кирил и Методий " в кв. " Красно село ", оповестяват от Българската патриаршия.

Иконата е изписана като тъкмо копие на основната реликва на българския Светогорски манастир " Св. Георги Зограф " - така наречен Фануилска икона на Свети Георги. Светинята е с размерите на оригинала (134 на 83 сантиметра) и е с хубав изпъкнал златен обков. Тя към този момент повече месец обитава в Зографската Света обител.

В 17.00 часа в събота, иконата ще бъде импортирана с литийно шествие в църквата " Св. Св. Кирил и Методий ", след което там ще стартира празнична вечерня по атонски правилник. Богослужението ще продължи до 23.00 часа, с артисти на двата клироса, а към насладата на енорията ще се причислят и столични свещеници.

С благословението на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит иконата на Свети Георги ще остане в църквата " Св. Св. Кирил и Методий ". Храмовото духовенство се надява да бъде издигнат и параклис, отдаден на раннохристиянския великомъченик и вълшебник Свети Георги, където да се съхранява Светата икона.

Църковното поверие свързва Фануилската икона на Свети Георги със самото учредяване на Зографската обител. Тя се появява по чудодеен метод в храма след молитва на монасите, създатели на обителта, и по този начин Бог открива волята си кой да бъде настойникът на новия манастир в градината на Света Богородица.

Оригиналът на тази антична икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, покрай Лида, родното място на Свети Георги. Местното поверие споделя, че една нощ обликът на светеца върху основната им икона се заличил и липсващ, а на игумена Евстратий било намерено, че иконата е била пренесена на Атон.

Фануилската неръкотворна икона на Свети Георги през днешния ден е една от най-големите светини на Света гора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР