IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г. © Георги

...
IKEA стъпи на българския пазар през 2011 г. © Георги
Коментари Харесай

IKEA планира 200 млн. евро инвестиции в Сърбия за 5 години

IKEA стъпи на българския пазар през 2011 година

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Продажбите на IKEA надвишават 103 млн. лева през последните 12 месеца

Това е растеж от 11% по отношение на същия интервал на миналата каталожна година
30 авг 2017
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
5 юли 2017

Шведската верига за мебели IKEA възнамерява да влага в Сърбия 200 млн. евро през идващите пет години. Това оповестява SeeNews, като се базира на изказване на министъра на труда Зоран Джорджевич.

Първи магазин

Компанията до момента е вложила 60 млн. евро в страната и е наела 330 чиновници за обекта си в Белград, който стартира работа преди към месец. Шведската верига, която има бизнес и в България, планува да построи още два обекта в западната ни съседка.
След пет години броят на чиновниците на веригата в Сърбия се чака да доближи 1200 души, показва Джорджевич, който е посетил магазина в Белград. Още през май шефът развиване на IKEA за Югоизточна Европа Владислав Лалич заяви, че компанията желае да закупи имот на левия бряг на р. Сава, в североизточната част на Белград.

Дългосрочните проекти на компанията включват и откриването на обект в Ниш. Според Лалич обаче това зависи от развиването на сръбския пазар и общите стопански условия в Югоизточна Европа. IKEA има обекти в Хърватия, България и Румъния.

Шведската верига има дълга история в връзките си с Белград, напомня Economist. През 1991 година тя отвори дребен аутлет, който обаче затвори година по-късно поради разпадането на Югославия.
Завръщането ѝ е знак на бавния преход на страната след рухването от власт на Слободан Милошевич. През 2008 година, по времето на проевропейския водач Борис Тадич компанията направи опит да стъпи още веднъж в Сърбия, само че се провали заради администрация и корупция.

Добро показване в България

IKEA се развива по възходяща линия и в България. Приходите на сдружението " Хаус маркет България ", през което работи гръцкият франчайзьор на IKEA, клиентите и посетителите в обектите на веригата са нарастнали през последните 12 месеца. Компанията прави своите доклади и разбори за интервала от септември на миналата година до идващия август. Продажбите за каталожната 2017 година надвишават 103 млн. лева, което е растеж от 11% по отношение на същия интервал на предходните 12 месеца. С 14% е повишен и броят на посетителите за този интервал, които доближават 2.8 млн. Ръст от 11% означават и клиентите, които са достигнали 1.1 млн. Каталожната 2017 е първата година, в която в България действа центърът за поръчки на IKEA в Бургас с изключение на магазина в София, центъра за поръчки във Варна и онлайн канала за продажби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР