IKEA е марка, която надали може да бъде непозната за

...
IKEA е марка, която надали може да бъде непозната за
Коментари Харесай

Историята на IKEA: От търговията с кибритени кутии до бизнес за десетки милиарди евро

IKEA е марка, която едва ли може да бъде непозната за някого в Европа. Създадената през 40-те години на предишния век шведска компания през днешния ден е един от хегемоните в света на търговията с мебели и артикули за дома.

Човек мъчно би могъл да си показа мащабите на веригата, само че цифрите оказват помощ за това - към средата на тази година компанията има 433 магазина в 52 страни по света, а за нея работят 211 000 души. Тя предлага към 12 000 разнообразни продукта, а приходите ѝ за фискалната 2018 година възлизат на 38,8 милиарда евро.

Зад известното име на IKEA стои това на нейния основател Ингвар Кампрад. Станал прочут по-късно със своя ненадейно непретенциозен метод на живот за милиардер, той стартира личен бизнес на едвам 17-годишна възраст. И съумява да сътвори колос, който е прочут на пазарите от Северна и Южна Америка, през Европа и Азия до Австралия.

Как стартира всичко?

Ингвар Кампрад е роден в южната част на Швеция в провинцията Смоланд през 1926 година. Още от дете той мечтае да сътвори личен бизнес, а още щом навършва 7 години прави първите стъпки към своята фантазия. Ингвар стартира да продава кибритени кутии на съседите в квартала си, които разнася с колелото си.

Той бързо открива, че може да намира същите кибритени кутии много по-евтино в столицата Стокхолм, които след това препродава още веднъж на ниски цени, само че въпреки всичко с добра облага. По-късно " разраства " бизнеса си, като продава семена за растения, картички, коледна декорация, писалки и други.

" Раждането " на IKEA

10 години по-късно през 1943 година Компрад основава IKEA, като в началото компанията се занимава с доставки на разнообразни артикули по пощата. Що се отнася до името ѝ, то е редуциране от имената Ингвар, Кампрад, Елмтарюд и Агунарюд - с изключение на двете имена на създателя на веригата вторите две са села, в които той е живял.

През 1958 година порти отваря първият магазин на веригата в Елмарюд под марката Möbel-IKÉA. Само пет години по-късно заработват и първите обекти отвън Швеция - първо в Норвегия, а по-късно в Дания. Постепенно през 70-те години компанията се разраства в останалите елементи на Европа, като първо стъпва в Швейцария и Западна Германия.

В края на същото десетилетие следват Япония, Австралия, Канада и Хонконг. Към днешна дата най-големият пазар за веригата е Германия с 53 магазина.

Разпознаваемият дизайн

IKEA има редица серии, които са разпознаваеми измежду потребителите десетилетия наред. Такава, да вземем за пример, е тази с библиотеките Billy. Тя е пусната за първи път на пазара през 1978 година, само че продукти от нея не престават да се създават и продават и през днешния ден.

Каталог на веригата от 1956 година

Днес веригата е позната със своя изчистен, удобен жанр, който обаче в това време основава уют. Любопитно е да се каже, че дизайнът на мебелите се прави в родната за веригата Швеция, само че производството е ситуирано в разнообразни страни, част от които разрастващи се, за по-ниски разноски. Така да вземем за пример най-големият цех на дъщерното сдружение Swedwood, занимаващо се с продуктите от дървесина на компанията, се намира в Южна Полша. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР