Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е

...
Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е
Коментари Харесай

Архимандрит Партений от Бигорския манастир е носител на Наградата за европейски гражданин за 2018 г.


Игуменът на Бигорския манастир в Македония - архимандрит Партений, е един от 50-те лауреати на Гражданската премия на Европейския парламент за 2018 година Той бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В претекстовете си за номинацията Андрей Ковачев показва, че с публичната си активността като свещеник на Бигорския манастир отец Партений предизвиква взаимното съгласие, превъзмогване на вътрешните разделения сред жителите на Македония, както и по-добрата им интеграция с жителите на прилежащите страни.

„ Издигнах кандидатурата на архимандрит Партений, освен поради непрекъснатата му поддръжка за превъзмогване на отрицателните междусъседски връзки на Балканите и по-специално дейната му активност във връзка с подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония. Той и монашеското приятелство на Бигорския манастир поддържаха и благословиха напъните на двете страни да преодолеят политическите разлики, трупани с години. Номинацията беше в началото утвърдена от българско жури, а по-късно утвърдена от общоевропейско жури “, разяснява Андрей Ковачев.

Архимандрит Партений е прочут с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната верска, етническа и национална принадлежност. Той трансформира Бигорския манастир в същински център на нравствен живот, прочут освен в Македония, само че и отвън страната. Той е фамозен със своята филантропична активност, оказва материална и духовна поддръжка на всички, които се нуждаят от нея. Особено значима е неговата задача за лечението и повторната социализация на младежи, наранени от алкохолизъм, наркомания и други Хиляди младежи, под духовната протекция на отец Партений, освен че са съумели да се освободят от тези зависимости, само че и да се интегрират назад в обществото.

Архимандрит Партений развива необятна социална активност, провежда концерти, излъчена, и беседи в региона на културното завещание и филантропичните полезности освен в района на Бигорския манастир, само че и в Македония, България и прочие По този метод той способства за укрепването на европейския дух и полезности на общностите в района. Чрез активността си, архимандрит Партений предизвиква превъзмогването на вътрешните разделения сред жителите на Македония, както и по-добрата им интеграция с жителите на прилежащите страни.

През 2017 година архимандрит Партений и монашеското приятелство на Бигорския манастир, уверено поддържаха подписването на Договора за добросъседство сред Република Македония и Република България, с помощта на който се преодоляха редица отворени въпроси сред двете страни и се преодоляха проблеми, трупани с десетилетия. В този сериозен исторически миг архимандрит Партений и монашеското приятелство имаха смелостта, макар общата отрицателна атмосфера в страната в дадения миг, да отстояват истината, посланията за добросъседство, европейско съдействие и поддръжката за подписания контракт.

Благодарение на мощния си престиж измежду жителите на Република Македония архимандрит Партений съумя да повлияе на публичното мнение в интерес на Договора. Той обществено зае непопулярната позиция, че "текстът е в духа на европейското право, без двусмислени политически изречения, без вреди, подценявания и подценявания на едната или другата страна. Интеграцията в Европейски Съюз е единственият метод да се преодолее разделянето и да се възвърне салдото в района. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР