Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, подари ценен камшик на

...
Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, подари ценен камшик на
Коментари Харесай

С ценен експонат се сдоби Музеят на коня и конния спорт в Стара Загора

Игуменът на Бачковския манастир свещеник Сионий, подари скъп бич на Музея на коня и конния спорт в Стара Загора. Дядо Сионий гостува в Тракийския университет, по покана на ректора проф. Добри Ярков. По роман на негово преосвещенство, камшикът е бил владеене на военачалник Владимир Стойчев , подарен му от Цар Борис III , съхраняван в манастира.

„ Смятам, че една такава полезност би трябвало да бъде споделена с повече хора и нейното място е точно тук, в този музей, където се съхраняват тези експонати от Третото българско царство, древности, които са доста остарели и са свързани с блажено умрелите български царе и техните фамилии, те са и нещо доста насъщно и навременно показано пред българското общество, защото връзката на всички наши велики достояния от предишното е жива и осезаема и представяйки артефакти от славното минало, ние даваме нов нравствен заряд и образец за подражателство на младите българи. “

„ Именно тук, където се образоват 10 хиляди студенти, е значимо да виждат тези древности и да ги свързват с предишното, само че и да ги показват в бъдещето. Миналото е почтено и славно, само че бъдещето следва и наш дълг е освен да пазим предишното, само че да градим такова бъдеще, което да популяризира още повече България. “, описа игуменът.

Уредникът на музея Стойко Стойков показа, че ген. Владимир Стойчев има една от главните заслуги през днешния ден да имаме „ Музей на коня “ – той е един от главните мотори на самодейността всички артефакти да бъдат съхранени и подредени в музейна експозиция през 1971 година в София, която по-късно намира дом в Тракийски университет – Стара Загора.

Великият свещеник Сионий посети също и центъра за „ Аквапоника “, както и Демонстрационната плантация за зайцевъдство и дивечовъдство, в чието разнообразие от разнообразни типове животни, има и необикновено хубав паун, още веднъж дарен от Негово преосвещенство на университета. Очарован от ситуацията той благослови цялата академична общественост.

„ Респект и респект към труда на господин ректора за всичко, което прави той като началник за университета, респективно – за България и Европа. Желая на всички учащи, на това огромно и целокупно семейство да бъдат здрави, сполучливи, спокойни, да се уповават на Бог, да развиват своите гении, да бъдат честити и щастливи в своето служение “, сподели той.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР