Игрите в морето и басейна са най-сладката част“ от лятото

...
Игрите в морето и басейна са най-сладката част“ от лятото
Коментари Харесай

Внимание: Опасности за здравето дебнат в басейна и морето

Игрите в морето и басейна са " най-сладката част “ от лятото за всяко хлапе. Какви опасности обаче крият за здравето на детските уши? Защо вярното разчистване на ушната тиня е основно за предварителната защита на " ухото на плувеца “? Как да избегнем неприятната отомикоза? И какви ограничения да вземем, в случай че ушичките на детето се възпалят по време на ваканцията и ни разделят няколко часа път от най-близкия доктор?

Отговорите на всички тези въпроси дава доцент доктор Дончо Дончев, началник на Отделението по аудиология и отоневрология в Клиниката по УНГ на Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от здравното заведение.

" Лятото е сезон, който примамва с всевъзможни занимания в откритите водни басейни, без значение дали са изкуствени спортни уреди, дали са язовири и езера, реки или прелестното море. Като изключим него, всички останали могат да бъдат източник на замърсяване, защото в никакъв случай не сме сигурни в качествата на водата, в която влиза детето, (пък и огромните хора), с цел да се забавлява, да поплува или поиграе. Замърсените водни басейни са един от факторите за развиване на едно доста неприятно  и нормално – мощно мъчително заболяване – възпалението на външното ухо. Затова родителите постоянно би трябвало да са нащрек къде се къпят децата. И, в случай че водният басейн не е чист, по-добре да го пропуснат – и то – освен поради ушите “, акцентира доцент Дончо Дончев.

Нещо мъчително чука в ухото ми!

Външното ухо обгръща ушната мида и ушния канал. " Обикновено при замърсяване с мръсна вода страда ушният канал “, прецизира УНГ експертът. Защо? Тук фактор са и анатомичните особености. " Поначало той е по-тесен и по-извит. При огромните хора е с две извивки, при дребните деца – с една, само че за сметка на това е доста по-тесен. Особено, когато другояче естественият секрет – така наречен ушна тиня и церумен, се е натрупал в по-голямо количество, това е причина за задръжка на вода в ушния канал.  И в случай че тя е контаминирана (замърсена с болестотворни микроорганизми), ето условия за развиване на зараза “, разкрива оториноларингологът от ВМА.

Възпалението на външното ухо или така наречен външен отит е много мъчително положение, не крие доцент Дончев. " То може да обхване както целия ушен канал, по този начин и доста стеснен сектор –  обикновено в корените на дребните косъмчета, които са на входа му. В този случай се образува абсцес, който провокира мощно страдалчество, протичащо с пулсираща болежка. Както споделят хората: " Нещо чука мъчително в ухото ми! “, споделя опита си отоневрологът. " Възможно е да се вдигне температура, а тъй като циреят може да притисне и съществуващата запушалка от ушна тиня, в допълнение да се яви заглъхване на ухото “, добавя аудиологът.  

Първа помощ – няколко капчици олио облекчават

Външният отит е положение, което мъчно може да бъде подценено, защото болката е най-алармиращият признак – даже и при децата, изяснява доцент Дончев. " Хубавото е, че нормално няма по какъв начин да се случи на напълно дребните, защото те едва ли ще влязат сами във воден басейн. Но към този момент при децата от ранна до учебна възраст отитът е нещо, което може да вгорчи инак приятната лятна отмора “, не крие експертът от ВМА. Естествено, при появяването на мощна болежка в ухото, всеки родител търси неотложно доктор. Ако обаче сме на отмора и няма експерт наоколо, по какъв начин може да се облекчат признаците, до момента в който стигнем до медицинския кабинет? " Това, което може да помогне, е да сложат противоболкови капки в ухото. Или – в случай че не разполагате с такива и наоколо няма аптека – като " първа помощ “ да се капнат няколко капчици олио, затоплено в ръката до температурата на тялото, с цел да стихне малко болката “, предлага доцент Дончев. И предизвестява – ухото никога не трябва да се мокри, тъй като има риск възпалителният развой да се изостри.

" Когато се отиде на доктор, той ще почисти ухото, ще изпише мас, който да ускори кръвоснабдяването в тази зона, с цел да може, в случай че е абсцес – по-бързо да пробие. Ако пък се касае за така наречен дифузно или разлято инфектиране на ушния канал, тогава се ползват антибиотични мехлеми и във всички случаи – и противоболкови медикаменти “, разкрива логаритъмът на лекуване УНГ експертът. Понякога в лечението се включват и антибиотици. Например – в случай че болката е доста изразена или детето вдигне температура.

Церуменът е като гъба

Какво обаче се крие зад диагнозата " ухото на плувеца “? " В ухото постоянно се събира естествено произвеждащ се секрет, който, първо, има цел да защищити – заради това, че е горчив, ушния канал от попадане на инсекти и други дребни паразити. Освен това, има и самопочистваща се функционалност, когато се създава в по-малко количество “, разкрива доцент Дончев. Какво се случва обаче, в случай че се натрупа повече церумен? " Обикновено множеството хора не знаят, че са събрали относително огромно количество ушна тиня. Но защото тя има качествата на гъба, на сюнгер, щом попадне вода, набъбва. Именно това е моментът, противен за пациентите, без значение дали са деца или огромни хора. Щом влезе вода, церуменът набъбва и запушва изцяло ушния канал. И с изключение на, че ухото заглъхва, човек престава да чува с него, а личният му глас " кънти в главата “ по доста противен метод. А в случай че ушната тиня набъбне доста мощно, изключително при децата, може да провокира и болежка “, прецизира оториноларингологът.  

Най-добрата профилактика против " ухото на плувеца “ е преди ваканцията да се направи профилактична консултация с УНГ експерт. И, в случай че се е събрал повече церумен, лекарят да я почисти, изяснява доцент Дончев. Специалистът от ВМА от опит знае, че въпреки и безболезнена, промивката постоянно наподобява доста страшна за дребните деца. " Затова при тях нормално се прави аспирация – т.е., изсмукване на церумена с дребна тръбичка “, споделя аудиологът. Класическата промивка, която би могъл да направи даже доктор без компетентност по УНГ, не се предлага и при пациенти, които през годините са имали болести с гноетечение от ухото. " В този случай в действителност е хубаво да се потърси ушен доктор, който по различен прийом – с вакуум и с аспирация, ще успее да извади запушващата ушния канал запушалка “, акцентира отоневрологът.

Агресивното разчистване – нож с две остриета

  " Човек може с прекалено фанатично разчистване да повреди личното си ухо, само че и по-лошо – това на децата “, признава УНГ експертът. И изяснява, че при малчуганите ушният канал съвсем е лишен от костна част – хрущялче е, което разрешава, при придвижването на долната челюст, церументът да се избутва на открито, а ухото действително да се самопочиства. " Задачата на родителя е да махне само това, което към този момент се е посочило от входа му – никога да се бърка във вътрешността! “, предизвестява оториноларингологът.

Защо? " Ако човек доста мощно бърка вътре, имитира попадането на непознато тяло и жлезите стартират да създават още повече ушна тиня “, разкрива " порочния кръг “ доцент Дончев. Въпреки това, в практиката си е виждал какво ли не. " Например, родители, които с игла се пробват да махнат по-твърдата ушна тиня. Така могат доста съществено да увредят както кожата на ушния канал, която е тънка като пергамент, по този начин и тъпанчето и даже да обиден вътрешното ухо “, сигнализира експертът от ВМА. И припомня за по-безопасния вид – на спрейовете, които предотвратяват натрупването на ушна тиня – в аптеките има и подобаващи за деца. " Те обаче са ефикасни единствено след изчистване на ухото от експерт, с цел да сме сигурни, че няма насъбран като тапичка, даже и малко количество, церумен. Така спрейовете отстраняват преди малко формиращата се свръхпродукция от страна на церуменалните жлези “, акцентира доцент Дончев.

Сърбежът " издава “ гъбична зараза

" Ухото на плувеца “ не е единствената неприятна диагноза, която може да сполети децата при игрите във водата през ваканцията. Нащрек би трябвало да са и всички, които са предразположени към развиването на така наречен отомикози (гъбички в ушния канал). " Гъбичките (мицелите) обичат мрачевина, топлота и влага. В ухото постоянно има мрачевина и топлота, като влезе и вода – ето ни и влага! “, отбелязва доцент Дончев. Рискът от отомикози през лятото не е по-висок единствено поради плуването – даже изобилното изпотяване, става известно, е фактор. " Затова, в случай че се появи с изключение на заглъхване, и мощен сърбеж в ушите, е наложително, където и да е човек, да потърси ушен доктор. В този случай, откакто почисти ухото от събраните мицели, е хубаво да се предпишат точните препарати, които да унищожават зародилата гъбична зараза “, акцентира аудиологът. Изключително значимо е и лекуването да се възнамерява съответно във времето. " Целта е отомикозата да не рецидивира, защото факторите през лятото, както споделих – мрачевина, топлота и влага, ще съществуват в хода на целия сезон “, добавя доцент Дончев.

Тапите за уши да прилепват компактно

" Ако детето е склонно да образува гъбички или пък и различен път е предписание отити, е добре да влиза във водата с тапички за уши “, предлага експертът от ВМА. " Едно мислено “ би трябвало да се има и при малчуганите, които се оплакват от проблеми с дишането през носа. " Всички деца, изключително в ранна възраст, са с така наречен трета сливица. Но в случай че тя е толкоз огромна, че детето непрекъснато или дълготрайно време хърка, дави се от тайни, е хубаво да се вземат ограничения овреме за относително положителното дишане през нослето. Например – използване на капки за нос, антиалергични медикаменти, промивки с така наречен морски води на носните ходове и така нататък Целта е носният ход на дишане да се държи оптимално свободен, с цел да не се основат условия за затваряне на тръбите, които изравняват налягането и от там – за развиване на отити “, акцентира доцент Дончев.

Когато се избират тапи, е най-важно те да уплътняват добре, изяснява ушният доктор. Ухото може да се изолира и с " подръчни средства “ – да вземем за пример с памук. Но е наложително да е намазан с нещо. " Дали ще е от " арсенала “ на майката – крем за лице или ръце, даже вазелин, би трябвало памукът да е затрупан с лой, с цел да работи като запушалка. Защото сухият освен, че не защищава от попадане на вода, само че дори работи като дренаж, който я прокарва в ушния канал “, предизвестява експертът от ВМА. 

При острия отит изтича гной

Зад неочакваната мощна болежка в ухото от време на време се крие и друга диагноза – като изострен отит на междинното ухо, припомня доцент Дончев. При него нерядко изтича и гной. " Обикновено това става, когато болката стихва, защото при междинния отит тя се провокира от натрупването ѝ в тясната тъпанчева празнина. При децата, когато тази пролука се изпълни даже с минимално количество гной – по-малко от 1 мл, се основава ужасно налягане “, разкрива УНГ експертът. 

Както и при възпалението на външното ухо, до момента в който стигне до доктор, детето не трябва да се оставя да страда, добавя лекарят от ВМА. " Освен противоболковите капки и затопленото олио, облекчение носи и слагането топла грейка в региона на ушенцето. Много значимо е още да се легне на болното ухо “, предлага доцент Дончев. Защо? " Така натискът ще е единствено върху тъпанчето, а не върху мощно мъчителната и неподатлива на нищо стена, която разделя междинното от вътрешното ухо. Освен всичко друго, даже и да се събира по-голямо количество гной в тъпанчевата празнина, ще се основат условия то по-лесно да пробие през тъпанчето. И хем ще стихне болката, хем ще се защищити от натрупването на още гной, а от там – и от развиването на затруднения от острия отит, които могат да бъдат както вътречерепни, по този начин и по съседство, от страна на лицевия нерв “, изяснява оториноларингологът.

При най-малките деца – до 2-3 годинки, които няма по какъв начин да опишат какво и какъв брой ги боли, само че пък възпалението протича по-коварно, белег за инфектиране на междинното ухо могат да са неспокойният сън – даже пищенето насън, неналичието на вкус или честото посегателство към ушенцето, изрежда ги доцент Дончев. Бързата консултация със експерт освен това инфектиране е основна. " Всеки изострен отит на междинното ухо може, в случай че не се лекува вярно, да докара до затруднения от страна на слуховия нерв “, сигнализира експертът от ВМА. Но успокоява, че сходни неприятни " сюжети “ рядко се стига, когато лекуването е навременно и съответно.

Антибиотик – по кое време?

Какво в действителност е лекуването? " Моето разбиране е, че при изострен отит не би трябвало да се бавим с антибиотиците. Важната ни задача е, първо, да унищожаваме самия инфекциозен развой. И второ – да не допуснем острият отит, по някаква причина, да премине в продължителен. Той към този момент, като се изключи че е сложен за лекуване, на по-късен стадий е обвързван с оперативна намеса “, не крие доцент Дончев. " Що се отнася за възпалението на външното ухо, с което започнахме – там по-рядко се постанова банкет на антибиотици. По-важни са локалните форми, които ще се ползват. Разбира се, те са част от лекуването и на острия отит “, прецизира оториноларингологът. При лечението УНГ експертите употребяват разнообразни типове капки – противоболкови, антибиотични – при положение, че ушенцето " протече “, както и медикаменти, облекчаващи хремата и подобряващи дренажа през евстахиевите тръби, температуропонижаващи средства и така нататък

Добрата вест е, че острите гнойни отити не са толкоз присъщи за летния сезон. Причината – нослетата на децата по-рядко се запушват от огромни количества тайни, в случай че не се касае за алергични болести, разкрива доцент Дончев. " Разбира се, при по-малките има и други фактори – като третата сливица. При най-различни външни дразнители, тя елементарно може да набъбне и да блокира – като една " гъбка “, задните отверстия на носните ходове. А оттова – да се запушат и евстахиевите тръби, които изравняват налягането “, изяснява УНГ експертът от ВМА. Но на финала още веднъж успокоява – през лятото главната " опасност “ за детски уши са външните отити, които не са по този начин рискови като гнойните.

Знаете ли, че...

Летните вируси " избират “ гърлото

Летните вируси рядко " нападат “ ушите на децата, по-скоро са подли за гърлото, изяснява доцент Дончо Дончев. " Голяма група ентеровируси като се изключи че могат да провокират стомашно-чревни болести, доста постоянно или стартират, или протичат с инфектиране на лигавицата на гълтача – нормално на сливиците, под формата на така наречен летни ангини “, разкрива УНГ експертът. Характерни за сезона са и абцесите на сливиците – поради прекаляването с " ледени изкушения “ в жегата. " Перитонзиларният цирей, да вземем за пример, е мощно мъчително положение. И без помощта на доктор – единствено с определяне на антибиотик по телефона, не може да се овладее. Обикновено се постановат процедури, които да изчистят събраната към възпалената сливица гной “, не крие експертът от ВМА. Затова предлага, когато сме изпотени, да не посягаме към студени газирани питиета. Или най-малко да ги пием на дребни глътки, което при децата е мъчно постижимо.

Със сладоледа също би трябвало да се внимава. " В никакъв случай не споделям да чакаме да се разтопи, с цел да го ядем. Но не трябва и безусловно да се лапа – по този начин, че да преохладим гърлото и да се основат условия за инфектиране. А би трябвало – без значение дали е на съчка, в чашка или фунийка – да се ближе “, предлага доцент Дончев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР