Игралният филм Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов ще има своята

...
Игралният филм Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов ще има своята
Коментари Харесай

Последният филм с Лорина Камбурова - Блаженият - с премиера по БНТ

Игралният филм „ Блаженият “ на режисьора Станимир Трифонов ще има своята телевизионна премиера по Българска национална телевизия на 18 декември, неделя, от 21 часа. Лентата е екранизация на повестта на Емил Андреев „ Боби Блажения и Другия американец “ и е по автентичен случай, когато през 1939 година в България, в хотел „ Солун “ в Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Кенеди.

Двете основни функции са поверени на дебютантите на огромен екран Александър Тонев и починалата Лорина Камбурова. Това за жалост е последният филм на младата и надарена актриса, която си отиде единствено на 29 години. В функциите феновете ще видят още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Михаил Петров, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов.

Емил Андреев, който е и съсценарист на кино лентата споделя, че Боби е действително действителен човек, който той среща няколко пъти през живота си. Прототипът на красивата сервитьорка Катя също е действителен персонаж. Това е Пръвка от ломското село Мокреш.



Видения в бъдещето, чиста обич, скъпо лекарство и среща с бъдещия президент на Съединени американски щати - Джон Кенеди, се събират в нелеката орис на юноша, мъчно разгадан и белязан - като оракул, вманиачен или талант. Това е историята на Боби.

" Историята е низ от исторически обстоятелства, от най-дребните елементи на прототипи и случки, до общоисторическите процеси, които са се развивали в тези три столетия, които обгръща филмът. Истинската история потегли от самия първообраз. Имаше подобен човек в Ломската психиатрия, който беше спокоен вманиачен и разнасяше вестници ", казва Емил Андреев.
" Историята на Боби Блажения е полет към предишното и сегашното, към безконечните човешки пристрастености, падения и добродетели, които съпътстват късото ни съществуване ", прибавя сценаристът.



Деветгодишният Боби има странна заложба да вижда в бъдещето. Майка му знае, само че се съмнява и се притеснява- какво ли вещае това. Боби рисува пеперуди. Расте в свят, който е повече от тримерен. И нищо човешко не му непознато, изключително хубостта, която открива в любовта към пленителната сервитьорка Катя. Тя също не е непозната на възприятията, само че и на поривите на плътта, които непорочният Боби избира да не беше видял...

Животът в обществото е цветен и неосезаем, витае напрежение и Чудният Боби го усеща. По това време, през 1939 година, той среща бъдещия президент на Съединени американски щати - Джон Ф. Кенеди, който идва в Лом и отсяда в хотел " Солун ". Двамата вечерят дружно и Кенеди е учуден от неговия непонятен взор в бъдещето - Боби вижда война след 13 дни. И избухва Втората международна война.

Преживял бомбардировките през 1944, пророкът Боби като че ли губи разсъдъка си, само че не и своята душа. Всичко наподобява нищожно за неговите търсения - не в гибелта, а в живота, за който той прави революционно изобретение, създавайки лекарство за най-страшната болест по това време - туберкулозата.



Животът на Боби е мистерия, само че неговият дух се материализира в бъдещето, което ни застига.

" Блаженият " е сниман напълно в Русе поради неповторимата атмосфера с достоверна архитектура от първата половина на ХХ век.  " Няма друго място, на което историята на " Блаженият " да може да бъде снимана и разказана ", прави оценка режисьорът Станимир Трифонов.

Благодарение на оператора Кирил Проданов, филмът пресъздава история в три столетия. Продуцент на " Блаженият " е Пламен Йорданов, а Българска национална телевизия е копродуцент. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова, а музиката е на Георги Стрезов. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР