Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът

...
Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът
Коментари Харесай

Държавата ще бори ударно дефицита на лекарства в аптеките

Игра на котка и мишка. Така окачестви пред bTV заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов проблема с неналичието на инсулин и други медикаменти в аптечната мрежа. Казусът е следният - защото търговията в границите на Европейски Съюз е свободна, търговците на едро първо подсигуряват покупко-продажбите си за успореден експорт на получените лекарства, като едвам по-късно останалите количества биват пуснати на родния пазар.

" Тъй като търговците на едро и производителите поеха ангажимент на работна среща, че тези неточни практики ще спрат, го подканям нужните количества за българските пациенти да бъдат предпочитано осъществени ", насочи зов зам.-министърът.

Държавата обаче не разчита единствено на положителната воля на фармацевтичния бизнес, а се готвят редица ограничения. " Това, което сме подхванали - оповестени са проектопромени на Закона за лекарствените артикули, където е изменена формулата, където са съкратени някои периоди, а други периоди са удължени - за авансово известяван за идната липса или дефицит. Увеличени са санкциите. С решение на здравната комисия в Народно събрание е смяна в Наредба 4 и всички медикаменти по лекарско наставление да бъдат напълно на електронна рецепта за ние да знаем всеки един миг кое лекарство при кой пациент е отишло, какво количество е отишло и какви количества са осъществени на българския пазар.

По друга тематика - дефицитът на шестваленти ваксини за деца, Гетов разяснява: " Към момента в страната има малко над 1000 дози от тази ваксина, като нощес министър Хинков подписа инструкции към общопрактикуващите лекари, към РЗИ-тата, към НЗоК, като в него са набелязани ограничения за предпочитано потребление за децата, бебетата, които би трябвало да получат първи банкет от тази ваксина. (...) Имаме и увещание от компанията, че количествата за България към този момент са създадени. Предстоят регулаторните процедури по освобождението на партидата и надлежно логистичните стъпки за доставка ".

Заместник здравният министър увери още - няма причина за терзание, като даже и количествата, с които разполагаме все още, са задоволителни за имунизация на нуждаещите се бебета. А най-късно до края на септември ще бъдат набавени количества, стигащи за година напред.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР