Игор Стрелков: Москва се насочва към провоенно настроен руснак, който критикува Путин

...
Киев, Украйна – Игор Стрелков, бивш офицер от руското разузнаване,
Коментари Харесай

Киев, Украйна – Игор Стрелков, бивш офицер от руското разузнаване, чиито речи бяха пълни с исторически препратки, стана известен като един от плакатите на „Руската пролет“.

Терминът отразява въстанията на „арабската пролет“ от началото на 2010 г. и е измислен от Русия, за да опише анексирането на Крим и подкрепяните от Москва бунтове в Югоизточна Украйна през 2014 г.

За поддръжниците на Кремъл Стрелков с мустаци като молив, сега на 52 години, беше перфектният антидот за фантомни болки за отдавна изчезналата имперска мощ на Русия, превъплътен офицер от царската епоха, чийто „патриотизъм“ оправдаваше всичко, което направи.

„Натиснах спусъка на войната“, каза той пред националистическия вестник „Завтра“, докато описваше как ръководи четири дузини въоръжени „доброволци“, които преминаха в района на Донецк в Украйна през април 2014 г.

Стрелков се похвали, че е наредил изтезанията и екзекуциите на проукраински служители, полицаи и военнопленници в Донецк – и е извършил поне една от екзекуциите.

За поддръжниците му действията му означаваха зората на нова страница в историята на Русия.

„Всички помним тези събития, това чувство на огромна радост и гордост за Русия“, каза група, която нарича себе си „Руско движение за защита на Игор Стрелков“, в Telegram на 3 август.

Девет години по-късно Стрелков е зад решетките.

Но той не е в затвора в Украйна, където е издирван за военни престъпления – нито в Холандия, където съдът го осъди на доживотен затвор през 2002 г. за предполагаемата му роля в свалянето на малайзийския самолет MH17, който уби 298 хора.

Стрелков, чието бойно име означава „стрелец“ и чието истинско фамилно име е Гиркин, беше арестуван в Москва на 23 юли и го грози до пет години затвор за „екстремизъм“.

За хиляди руснаци подобни обвинения се превърнаха в реални присъди затвор и малцина се съмняват, че Стрелков ще бъде оправдан.

Критикуване на Путин след бунта на Вагнер

Стрелков беше арестуван три дни след като публикува гневен пост в Telegram, в който съжалява, че руският президент Владимир Путин е мъж.

„Принуден съм да изразя съжаление, че Путин не е жена. Една слаба и не толкова умна жена може да има талантливи фаворити“, пише Стрелков, имайки предвид руските царици, които са направили любимите си ключови министри или генерали.

Любимецът на Екатерина Велика Григорий Потемкин завладява Крим през 1783 г. и нарежда да бъдат построени фалшиви „потемкински села“ в днешна Южна Украйна преди посещението на коронования му любовник.

Стрелков сравни постиженията на управлението на Путин с тези села.

„В продължение на 23 години начело на Русия беше никой, който можеше да заблуди повечето руснаци“, пише той.

Стрелков обаче е писал подобни критични публикации много пъти преди и анализаторите са съгласни, че арестът му вероятно е бил предизвикан от бунта на 26 май на частната армия на групата Вагнер.

Преследването на шефа на Вагнер Евгений Пригожин, който все още разполага с хиляди изпитани в битки войници, е проблематично за Кремъл – поне засега. Междувременно поддръжниците на Стрелков едва ли ще вземат оръжие, за да измъкнат своя идол от затвора.

„Той беше арестуван, защото е лесно, не струва нищо [на Кремъл]. Той просто е изтощена сила“, каза укриващият се опозиционен активист Сергей Бизюкин пред Al Jazeera. „Той няма ресурси, няма хора зад себе си.“

Арестът е и опит за затягане на контрола над войнолюбците.

Путин от десетилетия толерира открито ревностни поддръжници, чиито радикални изявления го караха да изглежда умерен и спокоен. Някои предложиха война на Съединените щати; други рекламираха концентрационни лагери за ЛГБТ руснаци.

Стрелков беше част от „скрита радикална опозиция, която се контролира от властите и предлага още по-чудовищни ​​сценарии за войната“, каза базираният в Киев анализатор Алексей Кущ пред Al Jazeera.

Но Стрелков прекрачи границата или две и ще се размине със сравнително малък затвор, каза той.

Опозиционният лидер Алексей Навални също беше съден по обвинения в „екстремизъм“, но беше осъден на 19 години затвор по-рано този месец.

Прочистване на военни ястреби

Други наблюдатели предупреждават за нова вълна от чистки в Русия.

От началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г. Кремъл се фокусира върху преследването на антивоенни активисти.

Тези дни Кремъл е готов да смаже „дясната опозиция“, олицетворявана от Пригожин на Вагнер, част от руското висше ръководство и свръхпатриотични руснаци, които настояват за ескалация на войната, каза Николай Митрохин от германския университет в Бремен.

Те се настръхнаха срещу Кремъл и неговите генерали за лошото вземане на решения, което доведе до катастрофални загуби на жива сила и отстъпление от няколко украински региона миналата година.

„Гиркин беше един от най-умните оратори, които изразиха такава позиция, освен това имаше известен авторитет сред войските и служителите на реда“, каза Митрохин пред Ал Джазира.

Кремъл вече предупреди най-твърдите привърженици за по-широка „тотална война“ за ограничаване на тяхната критика.

„Привържениците на „тоталната война“ няма да отидат никъде, но от около февруари тяхната „системна“ партия видимо и рязко намали количеството на критиките към висшите служители“, каза Митрохин.

Иронията е, че Стрелков беше заклет враг на Пригожин.

И двамата се засипаха с нецензурни думи, след като Стрелков отказа да се присъедини към Вагнер през януари.

Арестът му последва жалба, написана от бивш служител на Wagner, съобщи RBC Daily, руско издание.

Арести за спиране на „песимизма“

Арестът на Стрелков и кампанията за затваряне на устата на подпалвачите на война обаче не означават, че Кремъл се опитва да замрази войната и да договори примирие с Киев.

В средата на юли Москва спря „зърнена сделка“ с Киев, която позволяваше на Украйна да превозва пшеница и други хранителни продукти през Черно море.

Руските атаки с крилати ракети и безпилотни самолети започнаха да се насочват към украинските морски пристанища и терминали, докато Кремъл настояваше за законодателство, засилващо наказанието за избягване на набор.

Тези стъпки показват решимостта на Путин да продължи войната и арестът на Стрелков ще му попречи да „развращава армията със своя песимизъм“, каза Митрохин.

Арестът „изплаши“ руски военни офицери, цивилни служители и украинци-отстъпници, служещи на Кремъл в окупирани украински територии, каза украинска група.

Те започнаха да „взимат „отпуски“, за да изчакат новите „чистки на кадри“ у дома“, каза Центърът за национална съпротива на Украйна дни след ареста на Стрелков. „Повечето от „кураторите“ на Кремъл [назначени от Москва служители в окупирана Украйна] заминаха по домовете си“ в Русия, се казва в него.

От възстановки до военни престъпления, пътят на Стрелков към Донецк започва с хоби.

Историк по образование и монархист по убеждения, той се занимава с възстановки на битки от Първата световна война.

В началото на 90-те години той се присъединява към сепаратистите в бивша съветска Молдова и Босна.

След това той се записва в руската армия, воюва срещу сепаратистите в Чечения и става офицер във ФСБ, основният наследник на КГБ, някога ръководен от Путин.

Веднъж в Украйна, той е „пионер“ в копирането на военни престъпления, извършени в Чечня.

„Заповедите на Гиркин за екзекутиране на военнопленници през 2014 г. бяха в съответствие с неофициалните руски правила за намеса в Чечня“, каза пред Ал Джазира Ивар Дейл, старши политически съветник към Норвежкия хелзинкски комитет, пазител на правата.

„Гиркин е просто израз на частично формализиран кодекс на руските въоръжени сили, които нарушават хуманитарното право“, каза той.

След като се скара с назначен от Кремъл служител на Донецк в края на 2014 г., Стрелков се завърна в Русия.

Първоначално подкрепящ Путин, той в крайна сметка премина към критики на Кремъл за това, че се е справил с политическата съдба на сепаратистките „народни републики“ на Донецк и съседен Луганск.

Кремъл и Киев договориха прекратяване на огъня и пакет от споразумения, известни като Минск 1, 2 и 3, които предвиждаха „федерализацията“ на Украйна и реинтеграцията на сепаратистките държавици.

Но Стрелков разкритикува сделките и предрече пълномащабна война.

„Те ще трябва да воюват каквото и да става“, пише той през 2015 г. за Владислав Сурков, главният идеолог на Кремъл по това време. „Войната ще ги измъкне от уютните им ковчези, като вампири, в Божията светлина.“

След началото на войната той критикува Кремъл, че не е направил достатъчно, за да я спечели.

Според Дейл Стрелков трябва да бъде държан отговорен за предполагаеми военни престъпления заедно с висшето ръководство на Русия и Пригожин.

„Всички те са отговорни за ужасните страдания“, каза той. „Всички те принадлежат на съда.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР