Ига Швьонтек се бе превърнала в абсолютен доминант в WTA

...
Ига Швьонтек се бе превърнала в абсолютен доминант в WTA
Коментари Харесай

Световната №1 е аут: Швьонтек бе надиграна от бразилка в драматичен сблъсък в Торонто!

Ига Швьонтек се бе трансформирала в безспорен доминант в WTA Тура през първата половина на сезона, защото бе в серия от цели 37 поредни победи, която обаче откри своя завършек на Уимбълдън в лицето на Ализе Корне. Впоследствие полякинята изпита съмнения и на шампионата във Варшава, бивайки надиграна от Каролин Гарсия, а през днешния ден инкасира ново ранно проваляне, допускайки загуба от Беатрис Хадад Мая.

Бразилката направи усещане с представянето си по време на сезона на трева, когато завоюва две следващи трофеи в Нотингам и Бирмингам. Днес тя още веднъж извади на показ най-хубавата си игра и сервира огромната изненада на WTA 1000 конкуренцията в Торонто, отстранявайки топ поставената в схемата след 6:4 3:6 5:7 в извънредно оспорван конфликт, траял близо три часа. Така тя се класира за четвъртфиналната фаза, където ще се изправи против победителката от мача сред Белинда Бенчич и Гарбине Мугуруса.

Световната №24 навлезе в дуела извънредно решително и непрестанно ускоряваше топката както от форхенд, по този начин и от бекхенд, предизвиквайки чести грешки от страна на съперничката. Швьонтек бе разбалансирана от нападателния жанр на игра на противничката и допускаше голям брой нетипични за себе си неточности от длановия си удар, което стана причина за първи пробив в актива на бразилката и задатък от 4:2 за нея. Впоследствие тя продължи да диктува събитията на корта и не разреши на фаворитката да доближи до нито един късмет за брейк в хода на целия откриващ сет, заради което не остави подозрения по отношение на това коя повече заслужава триумфа в него.

Проблемите за Ига се придвижиха и при започване на втората част, където сервисът ѝ продължи да бъде лесна плячка за Хадад Мая, от чиято ракета нерядко можехме да забележим гръмотевичен ретур-уинър. Полякинята бе изправена пред най-сериозния тест дотук в мача, защото трябваше да избавя общо 5 брейкбола в колосален гейм, траял 20 минути, само че все пак тя устоя на напрежението и откри сметката си в резултата. Скоро международната №1 стартира да демонстрира по-голямо самообладание и постоянно преминаваше в контраофанзива, което се оказа вярната рецепта за неин триумф, тъй като я изведе до пробив в шестия гейм и след това до равнене на общия резултат.

Финалният сет също предложи изключителна драма, защото на два пъти някоя от двете състезателки повеждаше с пробив, само че мигновено биваше догонена в резултата. Темпото в разиграванията бе неимоверно високо, като никоя не пропускаше опция да накаже по-плитък удар на съперничката и да поеме надзор. Напористата игра на международната №24 я изведе до мачбол в десетия гейм, само че очакванията ѝ неотложно бяха охладени след превъзходен ас на полякинята, която за следващ път сподели самообладание и излезе невредима от усложненията - 5:4. Хадад Мая продължи да бъде безусловно непоколебима при посрещане и напълно скоро получи нови мачбола, последният от които постави точка на разногласието след цели 2 часа и 34 минути борба.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР