Идват съкращения от 1 януари. Между 15-20% от микро и малките

...
Идват съкращения от 1 януари.
Между 15-20% от микро и малките
Коментари Харесай

Идват съкращения от 1 януари! Ще пострада най-много малкият бизнес

Идват съкращения от 1 януари.

Между 15-20% от микро и дребните предприятията, които сега вършат преоценка на човешкия запас, не знаят по какъв начин ще продължат хода на работа. Преоценките ще покажат кого да запазят, на какъв режим на трудови връзки и дали ще освободят служащи. Има предприятия решили краткотрайно да спрат активността си. Това разяснява Елеонора Негулова, ръководител на Национално съдружие на дребния и междинен бизнес, в предаването “Бизнес старт ” по Bloomberg TV Bulgaria.

От смяната на минималната работна заплата от 1 януари ще пострада най-вече дребният бизнес. Особено в районите, където минималната заплата съвсем ще доближи междинната.

Синхронизацията на закона, у нас, с европейските критерии за припознаване на дребните, микро и междинните предприятия е отдавнашна битка на дребния бизнес в България, сподели Негулова.

Политиките свързани с дребния и междинен бизнес би трябвало да бъдат целенасочени и координирани. Трябва да бъде въведен и тест за дребни и междинни предприятия. Той ще дефинира дали дадена нормативна смяна би трябвало да бъде прилагана за избран размер бизнес, сподели гостът.

От смяната на минималната работна заплата ще пострада най-вече дребният бизнес. Особено в районите, където минималната заплата съвсем ще доближи междинната.

Изминаващата година бе релативно добра година. Тя даде време компаниите да създадат рекапитулация на това какви запаси са им останали и дали не би трябвало да се преструктурират. Защото след Covid се появиха нови външни фактори, които въздействат на икономическата активност. Идващите нови фактори въздействат на компаниите, като слагат въпроса, дали фирмите да запазят настоящето си портфолио или да търси нови ниши. Или да спре краткотрайно дейнос. Като е допустимо част от компаниите да приложат гъвкави форми на трудова претовареност, поради минималната работна заплата, сподели гостът.

Още вести четете в секция Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР