Идвам от среща със Сдружението на общинските болници в България

...
Идвам от среща със Сдружението на общинските болници в България
Коментари Харесай

Доц. Йорданов: За да помогнем на общинските болници, на младите, на хората с увреждания и на възрастните, гласувайте с номер 28

Идвам от среща със Сдружението на общинските лечебни заведения в България и сътрудниците са доста обезпокоени, тъй като нямат фрагменти, нямат даже средства да си обезпечат отоплението през идващия зимен сезон и сякаш никой не им обръща внимание.

От Българска социалистическа партия от дълго време имаме решение на казуса – общинските лечебни заведения изрично би трябвало да бъдат непокътнати, а тези, които са в стопански и демографски слаби региони, да придобият статута на предпазени лечебни заведения. ” Това съобщи претендентът за депутат от листата на “БСП за България ” в Пловдив доцент доктор Георги Йорданов в “Предизборно студио ” по БСТВ. 

Той изясни: “Това значи, че те няма да се финансират единствено от досегашния модел посредством избран брой клинични пътеки, които са изработили през месеца, а ще се допълват от страната. Това е, с цел да можем да осигурим естествена активност на съответната общинска болница. ”

Доц. Йорданов уточни и друга незабавна мярка: “Още от държавното управление на Пламен Орешарски и министър Таня Андреева беше извоюван един план от към 160 млн. лева за  реставрация на незабавната помощ, от който съвсем половината сума на е изхарчена и има заплаха да я изгубим.  Касае се за  над 200 незабавни отделения, които би трябвало да бъдат реновирани с инсталация, строително-монтажни действия и останаха за закупуване към 42 коли за спешна помощ с висока проходимост. Ако не се направи нещо напълно бързо, всичко това ще бъде изгубено ”, предизвести социалистът. 

По отношение на демографската рецесия, доцент Йорданов показа стряскащи обстоятелства: “Само за 5 години раждаемостта е паднала от 95 хиляди до 53 хиляди. Смъртността в България е към 140 хиляди души на години. Това значи, че се раждат 53 хиляди, а умират 140 хиляди души. Представете си минуса – това е един приблизително огромен град за България, който изчезва всяка година. ”

Той уточни, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения за решаването на този проблем, които не са единствено медицински, за увеличението на междинната дълготрайност на живота на хората в България, която изостава от развитите страни доста по този индикатор, и за увеличение на раждаемостта.

“Трябва да осигурим на тези двойки, които желаят да имат деца,  безпроблемно прекосяване през здравната система. Ние първи започнахме да приказваме за двойките, които имат репродуктивни проблеми и казахме, че има административни и финансови спънки те да употребяват всички достижения на актуалната медицина ”, акцентира доцент Георги Йорданов.

Затова и в програмата на Българска социалистическа партия е залегнало – безвъзмездни инвитро процедури в България. “Има още един значим проблем във връзка с опазването на здравето и това е отношението към хората с увреждания ”, обърна внимание претендентът за депутат от левицата. Той уточни, че в България те са сред 670 и 700 хиляди, една много забележителна цифра, като тези хора имат извънредно доста проблеми. 

“На първо място би трябвало да им осигурим опция за обществена акомодация. На второ – една забележителна част от тях имат опция и желаят да се трудят. Трябва да създадем условия и стратегии, с които да осигурим тяхната трудова претовареност и да могат те самите да си изкарват нужните средства, а не да разчитат единствено на обществените придобивки от страната ”, уточни доцент доктор Йорданов.

“Вдигането на заплащането за майчинство през втората година на 710 лева добре се прави оценка от младите майки, тъй като те имат опция да не бързат да се върнат на работа, с цел да си решат икономическото състояние, а да отглеждат умерено децата си ”, разяснява социалистът за част от достиженията на левицата в ръководството. Той уточни и нещо друго – преди към 10 години за първи път в Пловдив Българска социалистическа партия издигна концепцията за безвъзмездни детски ясли и я постанова, а в този момент тази политика е продължена и с безплатни  детски градини в цялата страна.

“Колкото и да наподобява маловажно това за фамилии с по-големи благоприятни условия, оказа се, че тези безвъзмездни ясли и детски градини са от основна помощ за младите фамилии ”, добави доцент Йорданов.

Той добави и че Българска социалистическа партия предлага увеличение на помощта за първокласниците на 350 лева и въвеждането на безвъзмездни медикаменти за деца до 14-годишна възраст. 

“Това, което стана с пенсиите е добре и то се дължи на Българска социалистическа партия. Но то не е, което искахме. Ние  искахме в България да се вкара един вид на швейцарската система, при който всяка година се регистрира инфлацията и съответната пенсия се поправя. Това не стана опция, само че на база заделените средства се подвигнаха пенсиите на доста хора и то доста. Те просто не могат да повярват, от времето на Тройната коалиция не са им се вдигали по този начин пенсиите и това се прави оценка доста позитивно ”, разяснява доцент Йорданов за нарасналите от предходното ръководство пенсии. 

“Трябва да се гласоподава за “БСП за България ”, тъй като, след 7-месечното ръководство, ние доказахме, че сме тази политическа мощ, която загърби тяснопартийните си ползи и се грижи за България. Приоритетите, които ние защитавахме, бяха целите на България. За да продължим напред, с цел да помогнем на общинските лечебни заведения, на младежите, да се опитаме да поправяме демографската рецесия, да дадем сигурност на нашите майки и татковци, гласувайте с номер 28 в интегралната бюлетина в неделя ”, прикани в умозаключение доцент Георги Йорданов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР