Идвам като поклонник (. . .), за да моля Господ

...
Идвам като поклонник (. . .), за да моля Господ
Коментари Харесай

Идвам с мир - папата започва историческа визита в Ирак

" Идвам като поддръжник (...), с цел да апелирам Господ за амнистия и помиряване след години война и тероризъм (...), и идвам измежду вас като кротичък поддръжник " - това заяви папа Франциск във видеообръщение към жителите на Ирак. Главата на Римокатолическата черква се чака да дойде през днешния ден в мюслманската страна на знакова аудиенция, която е и първото му публично пътешестване до друга държава от началото на световната пандемия.

" Най-сетне скоро ще съм измежду вас. Толкова доста желая да се срещна с вас, да видя лицата ви, да посетя вашата земя, антична и изключителна люлка на културата ", споделя още Франциск във видеопосланието си и изтъква предпочитание " за обща молитва (...) с братята и сестрите от други религиозни обичаи ", разглеждайки народа на Ирак като " единно семейство на мюсюлмани, евреи и християни ".

" Още стоят пред очите ви разрушените къщи и осквернените църкви, а сърцата ви носят раните, породени от скъсаните връзки и изоставените домове ", сподели той в част от посланието си, адресирана по-специално към християните, останали към момента на иракска земя, споменавайки " толкоз многочислените, прекомерно многочислените мъченици, които сте познавали ".

Днес се чака папа Франциск да дойде в Багдад, а в неделя да се насочи в Ербил (Иракски Кюрдистан), където се планува да отслужи литургия на един стадион. Програмата включва и посещаване в Мосул, някогашна цитадела на " Ислямска страна " в Северен Ирак, където са ситуирани елементи от проправителствената милиция Хашд аш Шааби.

Великият понтифик няма да се разхожда измежду тълпите, както нормално при сходни визити, защото от петък до понеделник в страната е оповестена цялостна карантина, прецизира Агенция Франс Прес. Франциск, наподобява ще се придвижва с бронирана кола

Първото в историята посещаване на католическия папа в Ирак е засенчено от опасения до каква степен  периодът е подобаващ, написа английският Гардиан в коментарен материал. За иракските управляващи визитата е комплицирана логистична задача в изискванията на пандемия, с нов пик на новозаболелите от по към 4000 дневно. Това принуди управляващите в Багдад да вкарат частична карантина и вечерен час. Възникнаха терзания, че искащите да видят папата ще се скупчват, игнорирайки разпоредбите за обществена отдалеченост. Опасения има и по отношение на сигурността – през януари на пазара в Багдад бе сбъднат следващ терористичен атентат, при който починаха 32 души. На всичкото от горната страна посланикът на Ватинана в Ирак Митя Лесковар също се оказа с Коронавирус и е в самоизолация.

Властите в Ирак са уверени, че рисковете могат да бъдат под надзор. Ала като се имат поради събитията, отлагането на пътуването има своите доводи. Въпреки това папата е решен да съблюдава своя проект , което приказва какъв брой огромно значение той разпорежда на това посещаване и на двете съществени задачи, които то има. Едната е да се реализира междуверски разговор с исляма, а втората да построи визия за църквата като за „ военнополева болница “, в която душевните рани на страдащите да се лекуват.

В събота в град Наджаф, заветен град за мюсюлманите шиити, папа Франциск ще се срещне с великия аятолах Али ал Систани , висшият иракски шиитски свещеник и един от най-влиятелните мюсюлмански водачи. Папата ще посети и християнски общности в Багдад и в северната част на Ирак, където в интервала 2014-2017 година хиляди почитатели на  Исус бяха убити от силите  на окупиралата района Ислямска страна. А още повече напуснаха вечно тези земи. След пагубното американско-английско нахлуване от 2003 година, което докара до вълна от принуждение, християнското население на страната се сви от 1,5 млн. души до сред 200 и 300 хиляди  Послание за междуверска толерантност и взаимност ще бъде отправено посредством взаимна молитвена работа измежду археологическите находки на античния град Ур, за който се смята, че е родното място на Авраам. Церемонията ще бъде посетена и от представители на йезидите – кюрдска етно-религиозна група – и други иракски религиозни малцинства, както и от мюсюлмани и християни.

След 11 септември и войната в Ирак концепцията за конфликт на цивилизациите подхранваше лавинообразно повишаване на насилието и религиозния екстремизъм, и докара до доста трагични, кървави произшествия. Християнските малцинства в Близкия Изток станаха жертви на гонения. А в някои елементи на Европа и Съединени американски щати налагането на „ християнски полезности “ се трансформира в евфемизъм на ислямофобията и враждебното отношение към мигрантите. Посещението на папата в Ирак, чието мото са думите от евангелието от Матей – „ Всички вие сте братя “ – си слага за цел да разбие тези разделения на религиозната религия. Преди две години папа Франциск и великия  имам на Кайро шейх Ахмед  ал Тайеб, един от основните духовници на мюсюлманите сунити, дружно приканиха за меджуверско приятелство сред хората. В епоха на културно и религиозно поляризиране сходни съюзи са извънредно нужни, с цел да се сътвори нов положителен разказ. Надяваме се визитата на папа Франциск и неговата среща с великия аятолах да се окаже крайъгълен камък в тази съдбоносна  задача.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР