Идвала от племена от Южна Африка през Австрия, признал за

...
Идвала от племена от Южна Африка през Австрия, признал за
Коментари Харесай

Медицинската сестра Валя Червеняшка: Синът на Кадафи внесъл заразената кръв в Либия

Идвала от племена от Южна Африка през Австрия, признал за сюжета след освобождението на медиците

Единствено синът на Муамар Кадафи - Сейф-ал Ислам, бил срещу освобождението на медицинските ни сестри. Това се случва след срещата на тогавашната брачна половинка на френския президент Никола Саркози – Сесилия, с водача на джамахирията в неговия бункер.

Това показа пред " България Днес " Валя Червеняшка. Заедно с Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Снежана Димитрова, както и палестинският доктор Ашраф Ахмад ДжумСа престояха две години - от 1999 до 2001 година, в затвор при безчовечен условия и мъчения по обвиняване в заразяване на няколкостотин деца в детската болница " Ал-Фатих " в Бенгази с вируса ХИВ, а от 2001 до 2007-а бяха в обособени пространства при малко по-поносим режим. На 24 юли 2007 година българските медици най-сетне се прибраха в България с голямата помощ на Сесилия Саркози, а в неделя се означават 15 години от паметната дата.

Оказва се, че наследникът на някогашния либийски водач е приключил Университета на Мадрас от Австрия. Именно от страната на Моцарт Ал-Ислам внасял в Либия инфектираната кръв, която идвала от племена в Южна Африка и която била планувана за преправка и изработка на медикаменти, разкрива Червеняшка.

И продължава: " Накрая единствено той не желал да бъдем освободени, а сякаш ни беше бранител с неговата фондация за пред света. После Сейф е споделил, че си е техен сюжет - избрали палестинец и българи, тъй като имаме слаба страна. Това е вървяло по техните малките екрани и медии ", споделя Валя Червеняшка.

Това се случва след последната среща сред Сесилия и Кадафи в бункера му в Либия.

" Изгонил всички преводачи и останали единствено двамата. В края на диалога протегнал ръка към един камшик, който стоял на масата пред тях. Сесилия съумяла да го избута и му споделила: " Вие ще паднете в дупката като Саддам Хюсеин! ". И си тръгнала. След тази крайна среща единствено синът на Муамар бил срещу това да ни освободят ", разкрива здравната сестра, която продължава да живее в Бяла Слатина и да работи в детското поделение на локалната болница.

" Децата ме зареждат. 15 години по-късно очевидно съм надживяла всичко, което ни се случи. Гледам фотоси и фрагменти зад решетките в Либия и като че ли не съм аз. Имам две внучки на 10 месеца, които са в София, и оказвам помощ, когато мога. 15 години са доста и съвсем всички са ни не запомнили към този момент. А младежите - едно цяло ново потомство, даже не е чувало за историята ни ", споделя още здравната сестра.

И до през днешния ден Валя е признателна на Сесилия. " Като Богородица е тя за мен. Така ни се яви тази жена. Тя ни обясняваше, че си коства да живее даже единствено поради нашето освобождение. Казва - в случай че в този момент ми се наложи да отида да беседвам с Кадафи, няма да го направя. Много ужасно и тя го е претърпяла. Това беше 7 години след освобождението ни във връзка книгата й ", добавя Червеняшка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР